Изборът на правилна козметика за екзема може да бъде трудна задача, особено при огромния брой продукти на пазара. Екземата, известна още като дерматит, е състояние, което прави кожата суха, сърбяща и лесно раздразнителна. А използването на неправилните продукти може да влоши симптомите. Затова и тази статия-наръчник ще ви помогне да намерите най-подходящата козметика за екзема.

Козметика за екзема – разбиране на нейното значение

Екземата по своята същност води до възпалени, червени и сърбящи участъци по кожата. Състоянието предизвиква дискомфорт на засегнатия и при неправилно лекуване може до доведе до сериозни инфекции. Затова намирането и прилагането на правилната козметика за екзема е от съществено значение. Това е така, защото много от продуктите за красота съдържат агресивни съставки, които могат да влошат чувствителната кожа. Страдащите от атопия по кожата трябва да се съсредоточат върху нежни, овлажняващи формули, които помагат за укрепване на кожната бариера и предотвратяват обостряния и рецидиви.

Козметика за екзема и важните компоненти в състава й

Когато избирате козметика за екзема, важно е да сте наясно какви съставки могат да помогнат за успокояване и подхранване на кожата. Потърсете продукти, съдържащи съставки като серамиди, хиалуронова киселина и колоидна овесена каша, които помагат за възстановяване на кожната бариера и задържат влагата за по-дълго време. Маслото от шеа и глицеринът също са отлични за дълбоко хидратиране на кожата, без да предизвикват раздразнения. Тези съставки действат, като „блокират“ влагата и предотвратяват изсушаване на кожата, което е често срещан фактор за обостряне на екзема.

В допълнение към овлажняващите съставки, козметиката за екзема не трябва да съдържа аромати, алкохол и консерванти, тъй като те са често срещани дразнители. Подходящи за целта продукти и отговарящи на всички изисквания са Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Важно е винаги да проверявате етикетите и да търсите средства, специално предназначени за чувствителна или склонна към екзема кожа.

Козметика за екзема, която да избягвате

Избягвайте козметика при екзема, съдържаща определени съставки.

Четете внимателно етикетите и избягвайте продукти със следните такива – кватерний-15, имидазолидинил карбамид, DMDM хидантоин, нитропропан, диазолидинил карбамид. Алергична реакция при хора с екзема могат да предизвикат и метил, етил, пропил и бутил парабени. Гликоловата, салициловата киселина и ретинолът могат да изсушат или раздразнят атопичната дерма.

Екземата може да бъде обострена дори и от леките аромати. За това избирайте козметични средства без добавени такива.

Тестване на продукти преди редовна употреба

Преди да използвате каквато и да е нова козметика за екзема, важно е да тествате продукта върху малък участък от кожата, за да видите дали се появяват някакви реакции. Това е особено важно за хора с много чувствителна кожа. Нанесете малко количество от продукта зад ухото или от вътрешната страна на китката, където кожата е деликатна. Изчакайте 24 часа, за да проверите дали се е появило зачервяване или дразнене. Ако кожата остане спокойна и овлажнена, продуктът вероятно е безопасен за редовна употреба.

Доверете се на специалистите за правилен подбор на козметика за екзема

Разбираме колко труден може да се окаже процеса за намиране на правилния специалист, когато се отнася до такова деликатно състояние. Поради тази причина е и създадена уникалната по рода си програма Лекзема. В нея се събират на едно място знанията, информацията и опитът, превръщайки ги в работеща система за контрол и овладяване на кожни заболявания. Специалистите в програмата са съпричастни към страдащите от екзема и са се посветили на каузата за пълноценен живот без страдание. Освен това за ваше по-голямо удобство и напълно безплатно може да направите онлайн консултация. А нашият екип остава на разположение за въпроси тук.

borola