Есенно-зимният сезон лесно може да се превърне в кошмар за хората с кожна екзема. Ниските температури в комбинация с липсата на влажност във въздуха нарушават кожната бариера и създават сериозни предпоставки за обостряне. Ето защо сега е по-важно от всякога да нанасяте висококачествени хидратанти и емолиенти, за да предотвратите сърбежа и възпалението. Но в козметичните продукти на пазара има и такива активни съставки, от които пациентите с екзема е по-добре да бягат надалеч. В следващите редове обръщаме специално внимание именно на 3 от тях.

Аромати – противопоказни при кожна екзема

Въпреки че ароматизираните козметични продукти са истинско удоволствие за сетивата, те могат сериозно да навредят на кожната бариера. Обикновено приятният мирис е резултат от комбинацията на 10 или повече отделни съставки. Възможно е част от тях да са предпоставка за кожно раздразнение при пациентите с екзема или дори да предизвикат алергична реакция. Тук е важно да отбележим, че дори продуктите, които не съдържат изкуствени аромати (понякога обозначавани като парфюми), е възможно да се отразят неблагоприятно върху кожната екзема. Обяснението е, че етеричните масла, които се използват за придаване на приятен мирис по натурален път, също може да се окажат потенциални „тригери“ за обостряне на дерматит, особено ако имате алергия към тях.

Алфа-хидрокси киселини

Алфа-хидрокси киселините (AHA) са химически ексфолианти, които отстраняват мъртвите кожни клетки по-нежно от стандартните ексфолиращи продукти. Но дори те могат да бъдат твърде агресивни при кожна екзема. Хидрокси киселините крият риск от изсушаване и раздразнение на дермата. Но добрата новина е, че силата и формулата също имат значение. Тоест дори при екзема може да дадете шанс на по-леките варианти. Млечната киселина, която има хидратиращи свойства и е известна като една от най-нежните AHA – е най-безопасната опция за кожа, склонна към дерматит.

Ретиноиди

Колкото и полезни да са ретиноидите в борба с акнето и бръчките, е възможно употребата им да раздразни кожата с екзема. За щастие, това не означава, че трябва да ги изключите изцяло от рутинната дерматологична грижа. От значение е доколко е силна формулата на продукта, а също и редът, в който прилагате ретиноидите. Най-добрият вариант за хората с кожна екзема е да втриват ретинола (количеството от продукта да е колкото грахово зърно) с леки масажни движения след като вече сте нанесли овлажнител върху лицето. Тази стратегия помага за предотвратяване на прекомерното изсушаване на дермата.

Всичко полезно за пациентите с кожна екзема на едно място

Пациентите с екзема могат да следят за актуална здравна информация сайта на програма Лекземаwww.lekzema.com. Тази платформа обединява на едно място знанията и опита на висококвалифицирани експерти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с дерматит от цялата страна. Каузата ни е да се осъществи по-добър контрол върху дерматологичното заболяване и да се повиши информираността по темата. За да изпълним целта си предлагаме практически доказани насоки за овладяване на дерматит и оказваме емоционална подкрепа на нуждаещите се. Важна част от Програмата са онлайн консултациите и прегледите при най-добрите експерти в областта. Всеки пациент с дерматит или със съмнение за такъв може да се възползва от професионалния опит на експертите. За записване на час за консултация или при въпроси се свържете с нас на имейл office@lekzema.com или на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola