След като представихме 3-те здравословни проблеми, най-често асоциирани с атопичния дерматит при деца, екипът на програма Лекзема ще посочи и здравословните проблеми, които най-често придружават екземата при възрастни. Макар статистически заболяването да се среща по-рядко в зряла възраст, случаите на екзема при възрастни никак не са малко. Затова е важно пациентите да познават заболяванията, към които хроничните възпалителни кожни проблеми предразполагат.

Екзема при възрастни – защо рядко идва сама?

Според учените има 2 отчетливи причини случаите на екзема при възрастни да са придружени от прояви на други заболявания:

  • От една страна, възпалителните кожни прояви при екзема може да доведат до усложнения
  • От друга страна, лекарската практика сочи, че страдащите от екзема са по-склонни към прекомерно тютюнопушене, злоупотреби с алкохол и залежаване. Тези 3 фактора значително повишават риска от странични здравословни проблеми

На база на тези 2 особености учените правят своето заключение. Повишеният риск от придружаващи заболявания при екзема при възрастни може да е резултат както от лоши житейски навици, така и от възпалителната природа на хроничното кожно заболяване.

Кои здравословни проблеми най-често придружават екземата при възрастни?

Научен екип от Чикагския Университет проследява състоянието на 61 хиляди души с екзема на възраст 18-85 години. След статистическа обработка на данните е установено, че екземата при възрастни повишава риска от:

  • затлъстяване – с 55%
  • високо кръвно налягане – с 48%
  • висок холестерол – с 30%
  • диабет и проблеми със съня – с около 20%
  • психо-емоционални разстройства – също с около 20%

Превенция. Според специалистите лекарите и пациентите трябва да работят заедно както за овладяване на екземата, така и за неутрализиране на риска от придружаващите я заболявания.

Програма Лекзема предлага възможност за участие в безплатни училища и обучения, както и за безплатни онлайн консултации със специалисти в областта на екземата и кожното здраве. Всеки пациент с екзема може да се възползва от тези възможности с оглед назначаване на метод за лечение на екзема според индивидуалните му нужди. Овладяването на екземата при възрастни е най-сигурното средство за справяне и с придружаващите я здравословни проблеми.

borola