Себореен дерматит на скалпа – това е най-честата диагноза, която чуват хората, търсещи лекарска помощ поради лющене на кожата на скалпа, придружено от сърбеж и косопад. Екипът на програма Лекзема ще обърне специално внимание и на това дерматологично състояние.

Поразяването на скалпа е една от най-типичните прояви при себореен дерматит на главата. Тази форма на дерматит засяга предимно себорейните зони на главата – под долната устна, над брадичката, около носа и веждите. Най-обширната себорейна зона на главата обаче е скалпа. Обширното му пространство и разнообразните симптоми при развитието на дерматит там са причина той да се разглежда като отделна форма – т.нар. себореен дерматит на скалпа.

Себореен дерматит на скалпа – косопад и други симптоми

При себореен дерматит на скалпа по повърхността на кожата се образуват плаки от възпалена и зачервена кожа. Налице е и сърбеж, а при разчесването им се отделят люспички, подобни на пърхот.

Възпалението и последващото лющене на кожата много често води до повишен косопад. Той е провокиран от факта, че при възпалителен дерматит на скалпа космените фоликули там не получават достатъчно количество хранителни вещества. Допълнителен фактор за повишаване на косопада е и силното разчесване за облекчаване на неприятния сърбеж на скалпа.

Допълващо лечение при себореен дерматит на скалпа с косопад

Лечебните методи в тези случаи са насочени едновременно към овладяване на себорейните прояви и заздравяване на космените фоликули. Добрата новина е, че косопадът, асоцииран с развитието на себореен дерматит на скалпа, почти винаги спира след овладяване на дерматита.

В повечето случаи естествената гъстота на косата се възстановява успешно. За целта трябва да се спазват стриктно лекарските предписания. Най-често се назначава ползване на дермокозметични продукти, регулиращи омазняването и хидратирането на кожата на скалпа и намаляващи възпалението в тези зони. Подходящи комплексни средства за тази цел са продуктите, съдържащи цинк пиритион, хидратанти и емолиенти (напр. ДжинДжира Цинк Пиритион). За овладяване на косопада може да се ползват и допълнителни подхранващи козметични средства. При достатъчно търпение и правила терапевтична схема се овладяват както периодичните обостряния на себорейния дерматит на скалпа, така и придружаващият го косопад.

Екипът на програма Лекзема е на разположение на всеки пациент с дерматит за осигуряване на безплатна консултация и лечебни препоръки.

borola