Фотодерматит е кожно заболяване, което се отнася до нежелана реакция на кожата при излагане на слънце. Това състояние, може да се прояви в различни форми, от леко зачервяване на отделни участъци до появата на тежки мехури. И тъй като лятното слънце вече ни примамва на открито, става изключително важно да се разбере това състояние и как да се управлява ефективно. Отговорите може да откриете по-надолу в статията.

Фотодерматит – какво представлява дерматологичното състояние?

Фотодерматитът е реакция на кожата под влияние на ултравиолетово лъчение. Основен фактор за развитие на фотодерматит е продължителното излагане на слънце. Освен това обаче, като друга причина за кожното заболяване се посочва и фотосензитивност, която се проява в резултат на прием на някои медикаменти или излагане на химикали. И поради тази причина могат да се разграничат няколко групи фотодерматит:

  • Предизвикан от медикаменти или химикали
  • Причинен от слънчево изгаряне
  • Наследствени заболявания, предразполагащи към фотодерматит

Разпознаващи симптоми на фотодерматит

Идентифицирането на симптомите на фотодерматит е от решаващо значение за навременна намеса и овладяване на състоянието. Проявите могат да варират в зависимост от индивидуалната чувствителност и интензивността на UV експозицията. Някои често срещани симптоми включват:

  • Зачервяване и възпаление
  • Мехури и белене – тежките случаи на фотодерматит могат да доведат до образуване на мехури и последващо лющене на кожата
  • Сърбеж и усещане за парене
  • Обрив или копривна треска

Важно е да се отбележи, че симптомите може да не се проявят веднага след излагане на слънце, а часове или дори дни по-късно.

Овладяване и контрол на фотодерматит – има ли начин?

Въпреки че фотодерматитът често предизвиква неудобства, въздействието му може да бъде сведено до минимум чрез проактивни мерки. Ето някои ефективни стратегии за контролиране на кожното заболяване:

На първо място идентифицирайте и избягвайте лекарства, козметика и храни, за които е известно, че причиняват фоточувствителност. Консултирайте се с лекар специалист, ако не сте сигурни относно фоточувствителния потенциал на определени вещества.

От изключителна важност е да защитите кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Това става като носите защитно облекло, по възможност от естествени материи, шапки с периферия и качествени слънчеви очила. Изберете дрехи с висок ултравиолетов защитен фактор и използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с минимален SPF 30. Нанасяте на всеки два часа или след плуване или изпотяване.

Като предпазна мярка ограничете дейностите на открито по време на пиковите слънчеви часове, обикновено между 10 и 16 часа. Търсете сянка, когато е възможно, особено ако се занимавате с продължителни дейности на открито.

В някои случаи контролираното излагане на ултравиолетова светлина под медицинско наблюдение, известно като фототерапия, може да десенсибилизира кожата и да намали риска от обостряне на фотодерматит.

Друг важен фактор за овладяване на фотодерматит е да поддържате кожата добре хидратирана и овлажнена. Изберете качествени продукти, без аромати и агенти дразнещи кожата. В този случай може да се доверите на Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент) които овлажняват кожата в дълбочина и не позволяват загубата на вода.

Консултация с дерматолог за персонализирани препоръки и възможности за лечение при повтарящи се или тежки епизоди на фотодерматит

Доверете се на специалистите от програма Лекзема, за да овладеете дерматита и да удължите ремисията. Те ще направят необходимото, за да подобрите вида и състоянието на кожата и да се почувствате добре в тялото си. Освен чисто практически препоръки за живот без страдание, те ще обогатят знанията ви за кожното заболяване. Възползвайте се от услугите им лесно и удобно, чрез напълно безплатните онлайн консултации. За повече въпроси нашия екип остава на разположение – office@lekzema.com.

borola