Когато малките деца страдат от атопична екзема, това може да бъде много мъчително както за тях, така и за техните родители. Състоянието е често срещано при малчуганите и засяга около 20% от децата по света. За да се научите да помагате на своите дечица родители, е необходимо да се запознаете със същността на кожното състояние и симптомите, които носи то със себе си. Затова и тази статия е подготвена с цел предоставяне на полезен наръчник за проследяване на атопична екзема при малки деца.

Защо малките деца страдат от атопична екзема?

Атопична екзема при бебета и малки деца е най-проявяващото кожно заболяване. Към днешна дата причините за състоянието не са все още напълно изяснени, но вероятно са свързани с гените, влиянието на външни фактори и недоразвитата детска имунна система. Резултати от проведено проучване показват, че при деца, които имат братя, сестри или родители с екзема, вероятността и те да развият такава е много по-голяма. Също така кожата на малките деца е много по-чувствителна от тази на възрастните и по-трудно се защитава от външни въздействия. Такива например са престой дълго време на открито през зимата или лятото, използване на гореща вода за къпане с неподходящи за малки деца продукти. Все по-често се наблюдава развитие на атопична екзема при малките деца в индустриалните зони. Това вероятно се дължи на прекалено замърсения въздух и по-честото миене на кожата.

Как да разпознаем, че малките деца страдат от атопична екзема?

Обикновено симптомите на атопична екзема могат да се появяват и изчезват, като по-често присъстват през цялото време. В зависимост от възрастта на децата, всяка част на тялото може да бъде засегната. При бебетата кожното състояние се появява най-често по челото, бузките, брадичката или бедрата, в първите няколко месеца след раждането. При децата над две годишна възраст – в сгъвките зад лактите и коленете, както и зад ушите, китките, глезените и ръцете. При всяко дете симптомите могат да се различават, но най-чести са:

  • Суха, лющеща кожа
  • Зачервяване и подуване
  • Удебелена кожа на плаки
  • Силен сърбеж
  • Потъмняване на кожата около клепачите и очите

Симптомите на атопична екзема при малки деца могат да се препокриват с тези на други кожни заболявания, затова винаги се консултирайте със специалист дерматолог. Въпреки това, може да предприемете и някои стъпки за облекчаване на раздразнената кожа.

Кратко ръководство за облекчаване симптомите на атопична екзема при малки деца

Родители, за да помогнете на детето си е необходимо да третирате кожата както в острата фаза на заболяването, така и в периода на ремисия. По време не обострянията е важно да прилагате всекидневно препоръчаната от лекар терапия. А в периода извън тях :

  • Къпете детето с хладка вода, без дразнещи продукти, най-добре с такива специално пригодени за атопична екзема.
  • Нанасяйте след баня естествени емолиенти и хидратанти с проучени съставки и доказан ефект, като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент).
  • Подбирайте дрехи от естествени материи като памук и лен за облекчаване на възпалението и сърбежа.

Допълнителна помощ за родителите на малки деца с атопична екзема

Повече информация относно грижите, които е необходимо да се прилагат за малките деца с екзема може да намерите на сайта на програма Лекзема. Той събира на едно място знанията, информацията и опитът и ги превръща в работеща система за контрол и овладяване на екземата в различните й форми. На база на последни научни изследвания специалистите от платформата ще ви насочат към:

Всички свързани с програмата работят в насока за един пълноценен живот за хората, страдащи от екзема.

borola