Според изследователи вземането на проба от кожата на бебе няколко седмици след раждането може да идентифицира риска от развитие на екзема на по-късен етап. Нивата на липиди и цитокини в роговия слой на кожата на двумесечни бебета са в състояние да идентифицират развитието на атопичен дерматит – най-често срещаната форма на екзема – на възраст от две години. Данните са публикувани в „Journal of Allergy and Clinical Immunology“. Откритията биха могли да позволят ранното прилагане на превантивни лечения като нанасяне на емолиенти и биологични продукти. „Светият Граал за справяне с атопичния дерматит е предотвратяването му“, обяснява старши изследователят д-р Доналд Леунг. Той е ръководител на педиатричната алергология и клинична имунология в Националния еврейски център в Денвър, Колорадо.

Повече за връзката между кожата на бебе и риска от екзема

Атопичният дерматит засяга близо 30% от децата по света. Кожното заболяване оказва значително влияние върху качеството на живот както на потърпевшите, така и на семействата им. За целите на проучването изследователите са използвали специални кожни ленти. Чрез тях те вземат проби от роговия слой на предмишницата от 111 бебета на възраст два месеца в Сеул, Южна Корея. Децата, участвали в проучването, не са имали забележими симптоми на атопичен дерматит. Взетите проби са анализирани за широк панел от липидни молекули и цитокини. Целта е да се идентифицират механизмите на кожната бариера и локалния имунен отговор.

От 74 бебета, идентифицирани като изложени на риск от атопичен дерматит чрез фамилна анамнеза за алергични заболявания, или чиито родители са отговорили на кожен тест за алергени, 29,7% са развили кожното заболяване до двегодишна възраст. За сравнение само 13,5% от 37-те бебета, които не са идентифицирани в риск от кожното заболяване са развили атопичен дерматит.

Анализът на резултатите от експеримента показва, че комбинацията от фамилна анамнеза, цитокини тип 2 и нерегулирани липиди е силен предиктор за развитието на атопичен дерматит в бъдеще. Учените поясняват, че неинвазивния метод за събиране на кожни проби е безопасен за използване дори при новородени бебета. Изследователите са убедени, че прогностичните възможности, които открива тази иновативна технология, в комбинация с локалното прилагане на целеви биологични продукти, са обещаващ подход за предотвратяване на атопичен дерматит.

Още полезна информация за деца и възрастни с екзема

Специалистите от програма Лекзема са на среща за прегледи и консултации относно екзема при малки и големи. Висококвалифицираните ни лекари са на среща да помогнат на всеки родител да повиши осведомеността си за дерматологичното заболяване. При нужда от практически насоки за подобряване живота на детето с екзема, или от емоционална подкрепа, нашият екип е насреща! За да се възползвате от онлайн консултация, за записване на час за преглед или за отговор на въпросите по темата, които ви вълнуват се свържете с нас на имейл office@lekzema.com или на тел.: (+359) 2 983 6211. Следете сайта www.lekzema.com за още полезна и актуална здравна информация за различните видове дерматит и тяхното овладяване.

borola