Някои бабини рецепти за екзема с успокояващи съставки като алое вера, овесени ядки и кокосово масло могат да помогнат за облекчаване на възпалението и сърбежа. Екземата е хронично възпалително кожно заболяване, което често се проявява с появата на сухи зачервени участъци върху дермата, които могат да се подуят, напукат и дори да образуват мехури. Освен конвенционалните лечения на екзема има алтернативни лекове, които използват силата на растителни съставки за облекчаване на мъчителните симптоми. Ето как може да приготвите у дома 2 мехлема за справяне с възпалението и сърбежа.

Домашни мехлеми при екзема

Локалните домашно приготвени кремове могат да бъдат полезни при екзема. Причината е, че съдържат естествени съставки с овлажняващи и противовъзпалителни свойства. Природните лекове като алое вера, кокосово масло, масло от шеа и овесени ядки могат да помогнат за хидратиране и успокояване на кожата, да намалят възпалението, да облекчат сърбежа и да насърчат заздравяването на засегнатия участък. Домашно приготвените кремове също позволяват персонализиране на съставките, за да отговарят на специфични нужди, избягвайки потенциални дразнители или алергени. Разбира се, по-тежките случаи изискват по-сериозно лечение, назначено от дерматолог. Но ето какво може да опитате в началото.

Успокояващ мехлем с овесени ядки

Овесените ядки са известни със своите успокояващи свойства и се използват от векове за облекчаване на различни кожни заболявания, включително екзема. Съдържат съединения като бета-глюкани, които могат да помогнат за успокояване на възпалението, намаляване на сърбежа и облекчаване на сухата и раздразнена кожа. За да се възползвате от предимствата на овесените ядки, смесете половин чаша от тях с четвърт чаша кокосово масло и две супени лъжици мед. Мехлемът се нанася внимателно върху засегната кожа и се изчаква няколко минути, за да могат съставките да проникнат в кожата. След това измийте с хладка вода и подсушете внимателно.

Бабини рецепти за екзема с алое вера и зехтин

Алое вера има противовъзпалително действие, намалява зачервяването и сърбежа, като същевременно осигурява усещане за охлаждане. Зехтинът е естествен овлажнител, хидратира кожата и подобрява нейната бариерна функция. Съдържа антиоксиданти и мастни киселини, които подхранват и успокояват сухата, сърбяща кожа. Тази бабина рецепта се приготвя със смесване на 1/4 чаша гел от алое вера, 2 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица разтопено какаово масло. Когато сместа се охлади, мехлемът е готов за употреба.

Бабини рецепти за екзема и още нещо

За справяне с екземата у дома помага още нанасянето на хладни компреси, използването на козметични продукти без агресивни съставки и редовното нанасяне на висококачествени емолиенти като Липобаза (за дневна употреба) и Нанобаза (за нанасяне преди лягане).

Още съвети как да контролирате екземата и полезна информация за кожното заболяване ще откриете в сайта на програма Лекземаwww.lekzema.com. Платформата обединява на едно място знанията и опита на висококвалифицирани експерти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с дерматит от цялата страна. Целта на Програмата е ясна – да се осъществи по-добър контрол върху екземата и да се повиши информираността по темата. За да осъществим каузата си, предлагаме практически доказани насоки за овладяване на екзема и оказваме емоционална подкрепа на нуждаещите се. Важна част от Програмата са онлайн консултациите и прегледите при най-добрите специалисти в областта. Всеки пациент с дерматит или със съмнение за такъв може да се възползва от професионалния опит на експертите. За онлайн консултация или при въпроси се свържете с нас на имейл office@lekzema.com.

borola