Има толкова разнообразни причини за екзема, че списъкът с провокиращи фактори е доста дълъг. В следващите редове споделяме няколко неподозирани „виновници“, които предизвикват раздразнение, сърбеж и обостряне на екзема (дерматит).

Свещи и освежители за въздух

Добре известен факт е, че ароматите в козметичните и хигиенните продукти причиняват кожна реакция. Но агресивните парфюми могат да се крият на неочаквани места, като например в свещи и освежители за въздух. Ето защо експертите съветват пациентите с екзема да бъдат предпазливи – където има аромат, е силно вероятно да присъства химикал, провокиращ обостряне на дерматит.

Вирусни инфекции – сред неподозираните причини за екзема

Учени от Чикаго проследяват действието на вирусните заболявания като отключващ фактор за екзема. Сезонните инфекции, като настинка и грип, често предизвика системно възпаление в цялото тяло, включително върху кожата. Също така е любопитно, че херпесният вирус, който причинява херпес в и около устата, може да доведе до обостряне на атопичен дерматит. Херпесният вирус също създава риск от усложнения, включително потенциално много сериозно състояние, наречено екзема херпетикум, при което инфекцията се разпространява върху широки участъци от кожата и дори може да увреди вътрешни органи.

Ухапване от насекомо

Ухапванията от насекоми могат да причинят травма на кожата, която провокира екзема. При ухапване от буболечка, тялото изпраща възпалителни химикали, като хистамин, към засегнатата област, което от своя страна може да провокира дерматит. Понякога дори само близостта на насекомите може да повлияе отрицателно върху екземата, без да има ухапване.

Някои буболечки, които причиняват обостряне на екзема, не могат да се видят с просто око. Праховите акари са микроскопични вредители, подобни на насекоми, които се хранят с мъртва кожа и живеят в легла, матраци, мека мебел, килими или завеси. Някои хора с атопичен дерматит развиват алергична кожна реакция към изпражненията на акари.

Кисела храна

Въпреки че не е често срещано, храната може да причини обостряне на екзема. Киселите плодове и зеленчуци могат да бъдат особен проблем, включително ягоди, домати и цитрусови плодове като портокали, лимони, лайм и грейпфрут.

За някои хора други храни също могат да доведат до обостряния, включително изкуствени подсладители, трансмазнини, преработено месо, червено месо, рафинирани въглехидрати и млечни продукти.

Бижутата също попадат в списъка с причини за екзема

Не всички бижута влошават склонната към екзема кожа, но пръстени, обеци, колиета и други украшения за тяло, изработени от никел, могат да бъдат проблематични, особено ако имате алергия. Всъщност алергията към никел е сред честите причини за т.нар. контактна екзема. Понякога този метален елемент в малки количества се използва при изработката на златни и сребърни бижута. Никелът може да присъства и в други аксесоари, като копчета, ципове и очила.

Причини за екзема и лечение на състоянието – препоръчва се индивидуална консултация

Посочихме някои нестандартни причини, за които се счита, че отключват или обострят екземата. А сега следва да отговорим на другия важен за засегнатите въпрос, а именно как се лекува кожното възпалително заболяване. Към момента няма лекарства за пълно изцеряване на екземата. Това обаче, което облекчава значително живота на засегнатите, е влизане в ремисия. През този период изявите на заболяването затихват. Продължителността на ремисията зависи от ефективността на приложеното лечение.

За избиране на най-подходящия вид лечение на екзема се обърнете към специалистите на програма Лекзема. Те ще ви помогнат успешно да овладеете проявите на кожното заболяване. Програмата е мрежа, обединяваща висококвалифицирани дерматолози, клиники, консултативни центрове и фармацевтичната индустрия за осигуряване на пълна подкрепа и грижа за хората с екзема. На разположение сме на тел. (+359) 2 983 6211 и за връзка на имейл office@lekzema.com.

borola