Ако някога сте се сблъсквали с обостряне на атопичен дерматит, знаете колко неприятно и разочароващо може да бъде то. Разбирането на причините за това е от съществено значение за справяне с неприятните усещания и поддържане на състоянието под контрол. Разберете кои са те от статията.

Фактори на околната среда – водеща причина за обостряне на атопичен дерматит

Внезапните промени във времето, особено студените, сухи условия през зимата или високата влажност през лятото, могат да раздразнят чувствителната кожа, което води до обостряне на дерматита. Известно е също, че замърсяването на въздуха, цветния прашец и полените влошават симптомите на екзема. Те причиняват възпаление, което прави вече компрометираната кожна бариера още по-податлива на дразнене. За да минимизирате тези тригери може да помислите за използването на пречиствател на въздух, който да улавя по-голямата част от частиците, предизвикващи реакция на кожата.

Стрес и емоционални фактори – скрити причини за обостряне на атопичния дерматит

Стресът е един от тези неподозирани фактори, които се отразяват неблагоприятно върху атопичната кожа. Когато сме под напрежение, тялото се опитва да се предпази, като за целта в организма се освобождават хормоните на стреса кортизол и адреналин. Високите им нива са предпоставка за понижаване на имунитета и стимулиране на възпалителните процеси в тялото. При хората с атопичен дерматит това може да наруши функцията на кожната бариера и симптомите да се обострят. Проучвания показват силна връзка между емоционалното благополучие и състоянието на кожата, което означава, че управлението на стреса е от решаващо значение за контролиране на атопичния дерматит. Практикуването на техники за релаксация, като внимателност, йога или упражнения за дълбоко дишане, може да помогне за намаляване нивата на стрес и минимизиране на пристъпите.

Неправилна грижа за кожата – виновна за обостряне на атопичен дерматит

Продуктите за грижа за кожата също могат да бъдат основен фактор за обостряне на атопичния дерматит. В повечето се съдържат силни химикали, аромати или алкохол, които могат да отстранят естествените мазнини от кожата и да нарушат защитната бариера. Това прави кожата по-уязвима към раздразнения и възпаления. За хора с атопичен дерматит е важно да избират продукти, които съдържат естествени съставки, съобразени с нуждите на атопична кожа. Експертите съветват след баня да нанасяте емолиенти като Липобаза (за дневна употреба) и Нанобаза (за нанасяне върху кожата преди лягане). Нека не забравяме, че освен продуктите с които третирате кожата е важно и с каква вода я измивате. Вероятно след изморителен ден ви се иска да си вземете дълга вана или душ, но това всъщност има противопоказен ефект за хората с атопичен дерматит. Причината е, че горещата вода буквално изсмуква влагата от кожата и отмива липидите, които отговарят за естественото овлажняване на дермата. В резултат след продължителна и топла баня кожата остава суха и податлива към инфекции, защото бариерната й функция е нарушена.

Как да не допускате обостряне на атопичен дерматит?

Ако искате да разберете отговора на този въпрос, то може да посетите сайта на програма Лекзема. Тази платформа е създадена с цел да повиши осведомеността по темата и да спомогне за постигне на по-добър контрол над екземата. В името на тази кауза платформата обединява знанията и опита на висококвалифицирани експерти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с екзема от цялата страна. За да получите практически съвети, емоционална подкрепа или отговор на въпросите, които ви вълнуват, може да се свърже с нас чрез формата за онлайн консултация тук. За още актуална здравна информация следете и онлайн на адрес: www.lekzema.com

borola