Ако усещате силен сърбеж по главата и забележите поява на белезникави и жълтеникави люспи, то вероятно става въпрос за себорея по скалпа. Себореен дерматит се разглежда като форма на екзема, която се среща и при двата пола и може да се развие на всяка възраст. Въпреки, че не се класифицира към изключително сериозните кожни заболявания, все пак трудно се прикрива и оказва негативно влияние върху качеството на живот на засегнатите. Затова и нашият екип предлага повече информация относно състоянието себорея по скалпа в днешната статия.

Какво представлява себорея по скалпа?

Себореята е хронично-рецидивиращо заболяване на скалпа и зоните с мастни жлези по тялото. Заболяването може да протече транзиторно през първите 3-4 месеца от живота. Да започне през пубертета и да се развива през целия живот. Проявява се с не добре дефинирани еритематозни плаки, покрити с малки, неприлепнали сквами (люспи), с различна степен на омазняване. На скалпа се усеща силен сърбеж, придружен много често с парене. Лезиите се развиват на местата по тялото с повече омазняване на кожата, където секреция на себум е най-голяма като:

  • Скалпа
  • Назолабиалните гънки – зоната между носа и бузите
  • Веждите
  • Междувеждието
  • Гърба и гърдите

Кои са причините за поява на себорея по скалпа?

Първото нещо, на което ще обърнем внимание, е че заболяването себорея по скалпа не е заразно. Разглеждат се няколко причини отговорни за състоянието. Водещо значение има повишената секреция на себорейните жлези и дисбаланса в микробиома на скалпа. А като основна причина се посочва заселването на части от кожата с гъбичката Malassezia spp. Освен това се нарушава и епидермалната бариера на кожата на местата, засегнати от себореен дерматит. А това значително уврежда защитната й функция, което води до задълбочаване на проблема, по-тежкото протичане на заболяването и по-висок риск от рецидиви.

Предпоставки за обостряне на себорея по скалпа

Себорейните прояви могат да се засилят при злоупотреба с алкохол, прекомерно тютюнопушене, заседнал и нездравословен начин на живот, стрес и хормонален дисбаланс. Могат да се добавят и някои други „дразнители“, които да обострят симптомите на себорея по скалпа като:

  • Шампоани с агресивни съставки
  • Температурни амплитуди – много горещо, сухо или студено време
  • Боядисване на косата
  • Къпане с прекалено топла вода и изсушаване на косата с гореща струя въздух
  • Силно разчесване на скалпа
  • Имунен дефицит
  • Прием на някои медикаменти

Мерки за овладяване на себорея по скалпа

На първо място трябва да се погрижите за доброто си здравословно състояние, което включва физическото и емоционалното здраве. Това е важно, за да се избегнат фактори като стрес и понижен имунитет. Затова качественото хранене и редовната активност са от съществено значение. Освен това трябва да се насочите само и единствено към козметика, която е предназначена при себорея по скалпа. В този случай може да се доверите на дермокозметично средство с доказан ефект при себорея, като ДжинДжира Себорекс Спрей / GinGira® Seborex Spray. Не забравяйте и правилната грижа за кожата на скалпа – качествено измиване на косата, дълбока хидратация на кожата на скалпа и предпазване от пресушаване на дермата.

Доверие към специалисти за лечение на себорея по скалпа

Понякога е трудно да се намери правилният специалист, на който да се доверите в грижата при наличие на себорея по скалпа. Затова и програма Лекзема е една уникална по рода си платформа, която събира на едно място знанията, информацията и опитът и ги превръща в работеща система за контрол и овладяване на кожни заболявания, в това число и себорея по скалпа. Специалистите в програмата са съпричастни към страдащите от кожното заболяване и са се посветили на каузата за пълноценен живот, за хората с екзема. Освен това за ваше по-голямо удобство и напълно безплатно може да направите онлайн консултация. А нашият екип остава на разположение за въпроси тук.

borola