За много хора един от най-неприятните симптоми при атопичен дерматит (екзема) е сухата кожа, която често причинява силен и непоносим сърбеж. Екземата може да бъде много трудна за лечение, тъй като кожната бариера е променена и е необходимо тя да бъде възстановена и защитена от увреждане. Затова и включването на допълнителни домашни средства могат да помогнат в този процес. В статията може да разберете за тези, които най-добре биха се справили с неприятния сърбеж при атопичен дерматит.

Овесена каша – средство за облекчаване на силен сърбеж при атопичен дерматит

Овесената каша се използва като успокояващо средство за сърбеж и раздразнения при различни състояния на кожата, най-вече при нейното изсушаване. Според направено проучване колоидната каша може да облекчи тежките симптоми при атопичен дерматит и усещането за сърбеж. Това е така, защото в нея се съдържа естествен комплекс от липиди, протеини, пептиди и нишесте, който подхранва, овлажнява и успокоява кожата.

Използване на натурални масла с доказано действие за елиминиране на неприятния сърбеж при атопичен дерматит

Кокосовото масло има хидратиращи и антиоксидантни качества, които го правят идеално средство при атопична кожа. В състава му влиза лауринова киселина, която допринася за неговите антибактериални и противогъбични свойства. Приложено локално това средство може да хидратира и успокои от сърбеж кожата при атопичен дерматит.

Друго предпочитано масло за облекчаване на раздразнената, атопична кожа е слънчогледовото. То стимулира естественото производство от организма на серамиди, което подобрява кожната бариера. Проучвания сочат, че локалното приложение на слънчогледовото масло запазва най-външния слой на кожата (рогов слой), като я хидратира, без да причинява зачервявания или раздразнения.

Акупресура – ефективен метод за овладяване на сърбежа при атопична кожа

Направено проучване установява, че натиска на определено място на ръката може да помогне за облекчаване на сърбежа при атопичен дерматит навсякъде по тялото. За да намерите точката е необходимо първоначално да изпънете лявата си ръка. След което поставете другата (дясната) ръка от външната страна на сгъвката на лакътя. Масажирайте силно с върха на пръста си горната част на мускула на предмишницата. Опитайте се да го правите за около 3 минути, като дишате дълбоко и равномерно.

Нанасяне на емолиенти и хидратанти за успокояване на сърбежа при атопичен дерматит

Необходимо е да не се позволява на атопичната кожа да изсъхва. Леките лосиони няма да помогнат и затова трябва да се изберат качествени продукти, които имат защитна и възстановяваща функция. Освен това те трябва да са пречистени, без алкохол в тях, тъй като той ще пресуши кожата и ще предизвика допълнителен дискомфорт. Такива продукти са например Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Това са специални дермокозметични продукти предназначени за много суха, атопична и чувствителна кожа.

За цялостна грижа на кожата при атопичен дерматит и съпътстващия упорит сърбеж, хората могат да се доверят на програма Лекзема

Това е уникална платформа, която събира на едно място знанията, информацията и опитът на висококвалифицирани специалисти, готови да помогнат на засегнатите пациенти. На базата на последни научни изследвания страдащите от екзема могат да бъдат насочени към:

За един по-добър и пълноценен живот за хората с екзема е каузата, за която работят всички свързани с програмата. За допълнителни въпроси нашия екип винаги е на разположение на имейл office@lekzema.com.

borola