Притежателите на атопична кожа са сред най-засегнатите от коронавирусната пандемия. Причината е ясна – високите нива на стрес са фактор, който допълнително утежнява състоянието им.

На това обръщат внимание експерти по време на уебинар на тема „Предизвикателството на атопичната кожа: от диагнозата до грижата“. Събитието е част от споразумението за сътрудничество между Генералния съвет за сестрински грижи (CGE) в Испания и козметичната компания CeraVe. Целта е да се насърчи обучението на медицински сестри в областта на кожните заболявания (дерматити). Инициативата е под мотото „В кожата на медицинската сестра“.

Атопична кожа – предизвикателство за деца и възрастни

Специалистите изтъкват, че атопичната кожа се среща при две от десет деца. Заради нарастващата тенденция на разпространение тя се смята едва ли не за кожно състояние при много бебета.

Обикновено проблемът отшумява с времето, но не е изключено и да остане. Според официалната статистика кожа с атопия имат около 8% от хората в зряла възраст.

Атопичната кожа е проблем както за децата, така и за техните родители. Тя саботира почивката на малчуганите и води до проблеми със съня. Изисква постоянна грижа и обучение на детето как да я прилага, което е истинско предизвикателство за родителите. С адекватна информация, добра хидратация и някои локални противовъзпалителни средства обаче видът и състоянието на кожата може да се подобри“. Коментарът е на д-р Алваро Гонсалес Кантеро, специалист по дерматология и венерология в университетска болница „Рамон и Кахал“ в Мадрид.

Атопичната кожа и влиянието на пандемичния стрес

„Натрупаният стрес през пандемията от коронавирус неминуемо се отразява на кожата. Видно е при всички хора, но най-вече при тези с атопична кожа. При пациентите с атопия се наблюдава влошаване на кожното състояние, което предвид обстоятелствата изисква по-сложно лечение от обикновено“. Думите са на Мария Крус Перес Льоренте, медицинска сестра в отделението по Дерматология на университетска болница „Рио Ортега“ във Валядолид.

В грижата за атопична кожа у нас винаги може да се разчита на…

Това е единствената българска платформа, която осигурява всеобхватна грижа за пациенти с дерматит. Специалистите от Програмата:

Важна част от Програмата са онлайн консултациите, прегледите и училищата за екзема. Всеки с дерматит или съмнение за такъв може да се възползва от тях. Услугите са напълно безплатни. За някои се изисква предварително записване.
Разберете повече за Програмата с позвъняване на тел.: (+359) 2 983 6211 – нашите експерти са винаги насреща!

borola