Биологично лекарство намалява сърбежа при екзема/атопичен дерматит при малки деца (под 5-годишна възраст). Това показват резултатите от фаза III на ново международно многоцентрово изпитване под ръководството на учени от Северозападния университет в САЩ (Northwestern University). Данните са публикувани в престижното научно списание The Lancet.

Атопичен дерматит при малки деца – ново решение срещу сърбежа

Лекарството, за което става дума, се нарича дупилумаб (dupilumab). То е разработено от френската фармацевтична компания Sanofi и от американската биотехнологична компания Regeneron Pharmaceuticals Inc. Действието му е насочено към имунен път, пряко свързан с алергиите. След 16-седмично приложение то води до намаляване на сърбежа със 75 и повече процента при над половината изследвани деца.

„Възможността да се приема дупилумаб е прекрасна за бебетата и децата, които буквално страдат от атопичен дерматит. Не бива да се забравя, че дерматитът е нещо, което далеч надхвърля сърбежа. Това е опустошително заболяване. Може да влоши качеството на живот не само на детето, но и на родителите. В голяма част от случаите е съпоставимо по тежест с много животозастрашаващи болести“, казват експертите.

Клинично доказано е, че лекарството е ефективно при лечение на астма, стомашно-чревни прояви на алергия и други алергични проблеми. Все още обаче не е одобрено за употреба при кърмачета и малки деца.

Още малко информация за проучването

Данните сочат, че 66% от изследваните деца развиват атопичен дерматит през първите 6 месеца от живота си. Непосредствено преди началото на приема на дупилумаб над 80% от децата имат поне едно алергично заболяване като астма или хранителна алергия.

„По-агресивното регулиране на възпалителния отговор при засегнатите малки деца може да има много повече ползи, отколкото предполагаме. То е в състояние не само да повлияе на честотата и тежестта на дерматита. А и да намали риска от алергични проблеми“, казват в заключение изследователите.

Атопичен дерматит при малки деца – проблем, който изисква специално отношение и комплексни грижи

Специалистите от програма Лекзема знаят това и се опитват да осигурят на своите малки пациенти най-доброто, на което са способни. Те са в готовност да помогнат на всеки родител на дете с дерматит да повиши информираността си за кожното заболяване. А така също – да му дадат насоки как да подобри качеството на живот на себе си и на детето. При нужда оказват и квалифицирана емоционална подкрепа на пациента и близките му.

Дерматолозите от Програмата провеждат онлайн консултации и училища за екзема. Час за преглед в клиника „Борола“ или мрежата от консултативни центрове в страната се запазва предварително на посочените телефони в графика, който периодично се обновява тук.

Допълнителни въпроси могат да бъдат задавани на имейл office@lekzema.com или на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola