Учени от университета „Мигел Ернандес“ (UMH) в гр. Елче, Испания, разработиха нов начин за облекчаване на сърбеж при атопичен дерматит. Става въпрос за нещо напълно безопасно, подходящо за всеки човек и всеки тип кожа.

Облекчаване на сърбеж при атопичен дерматит със специални молекули

Научният екип изследва нервните окончания, които правят кожата чувствителна на болка и сърбеж. В резултат разработват молекули, които имат способността да възстановяват кожния баланс и да прекратяват чесането и дискомфорта.

Припомняме, че наличните към момента ресурси за лечение на атопичен дерматит са доста оскъдни. Особено що се касае за бърз и дълготраен контрол на сърбежа. Лечението е насочено преди всичко към:

Молекулите, разработени от Института за изследвания, развитие и иновации в биотехнологии за здравето (IDIBE) към университета „Мигел Ернандес“, се прицелват към:

  • болковите рецептори (ноцирецептори или ноцицептори) – свободни нервни окончания, локализирани в кожата и отговорни за усещането за болка и сърбеж

По този начин молекулите възстановяват кожното равновесие и слагат край на дискомфорта

„Имунната и неврологичната система са свързани. Доказано е, че в много случаи възвръщането на баланса в неврологичната система води до балансиране на имунната система и обратно. Така пациентите с атопичен дерматит, чувствителна кожа, розацея и псориазис получават значително подобрение в качеството на живот“. Коментарът е на д-р Антонио Ферер, директор на Института за изследвания, развитие и иновации в биотехнологии за здравето.

По думите на д-р Ферер молекулите са резултат от над 20 години изучаване на болестите, в които участват:

  • различните ноцицептори и механизмите, които ги активират

Проведени са серия изследвания, базирани на откритията на учените Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян. Те са лауреати на Нобеловата награда за физиология и медицина за 2021 г. Престижното отличие им се присъжда за откритите от тях рецептори за температура и допир при живите организми. Това може да допринесе за нови начини за лечение на болка.

Още полезна информация и практически съвети за облекчаване на сърбеж при атопичен дерматит и други форми на екзема има на…

www.lekzema.com – сайтът на програма Лекзема, който е без аналог в българското онлайн пространство. Там на достъпен език е обяснено най-важното за кожното заболяване. Посочени са начини за овладяване на симптомите и увеличаване периода на ремисия. Информацията е актуална и проверена.

Програмата предлага на всички заинтересовани онлайн консултации, училища за екзема и прегледи, провеждани от специалисти дерматолози.

С удоволствие ще предоставим допълнителна информация за всичко, което ви интересува около кожното заболяване. Не се колебайте да се свържете с нас на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola