Кожното заболяване екзема нощем често се превръща в истински кошмар, който кара страдащите да търсят помощ за осигуряване на спокоен сън. За да допринесем за облекчение на това оплакване, сме подготвили днешната статия. В нея ще дадем препоръки за подобряване на съня при обострена екзема.

Създайте устойчива нощна рутина – нестандартен, но работещ съвет за помощ при екзема

За да заспите бързо и да си осигурите качествен сън е нужно да бъдете спокойни и отпуснати. Това релаксиращо чувство ще ви осигури подходящата нощна рутина. Постарайте се да си лягате и да ставате по едно и също време. По този начин ще заспивате безпроблемно вечер и ще се будите лесно на сутринта. Не използвайте електронни устройства 30-60 минути преди сън – те могат да ви държат будни дълго време. Създайте си лесна за следване рутина – взимане на душ, миене на зъбите, четене на разтоварващо четиво и заспиване.

Настройте подходяща температура

Температурата в помещението, в което спите, е от огромно значение за комфорта на атопичната кожа през нощта. Колкото по-топло е в спалнята ви, толкова по-висок е рискът от раздразване на кожата и нарушаване на съня. Съветваме ви, когато се приготвяте за сън, да намалите термостата и да избягвате използването на много завивки.

Изберете комфортни материи

Материите на пижамата и спалното бельо могат да бъдат решаващ фактор за качеството на съня на страдащите от екзема. Те са в пряк контакт с атопичната кожа и имат голямо влияние върху температурата на тялото по време на сън. Препоръките ни са винаги да залагате на пижами от естествени материи, като памук. Кройката им не бива да е твърде тясна, както и по тях да има дразнещи кожата елементи. Спалното бельо и завивките е добре също да бъдат от естествени, дишащи тъкани, които се перат лесно и съхнат бързо.

Погрижете се за кожата преди сън

Взимането на душ преди лягане е идеален начин за завършване на деня. Той не само ще снеме стреса и напрежението, а и ще премахне иритантите по кожата, като я остави чиста, успокоена и „готова за сън”. Затова, всяка вече преди лягане, взимайте кратки душове, като използвате измивни продукти, за които сте сигурни, че не дразнят дермата. След баня не забравяйте да нанесете специален емолиент за атопична кожа, като Нанобаза (нощен емолиент). Той ще поддържа кожата добре овлажнена, като по този начин ще я защити от изсушаване, възпаление и сърбеж. Именно те са главни причини за обостряне на екземата през нощта и нарушаване на съня.

Още съвети в помощ на хората, страдащи от екзема

Как да подобрите състоянието на кожата си и да намалите неразположенията, които екземата създава? Отговори на тези и още други въпроси ще откриете на интерактивната страница на програма Лекзема – www.lekzema.com. Информирайте се за стратегиите за по-добър живот с екзема, начините за облекчаване и поддържане на атопичната кожа, и подходите за лечение. Екипът на Лекзема е винаги готов да откликне на вашите питания, които можете да отправите чрез формата за онлайн консултация или на тел (+359) 2 983 6211.

borola