Кожната инфекция може да прилича на обострена екзема. Подобните прояви правят двете заболявания на кожата трудни за разграничаване. Родители, в редовете по-долу узнайте трите начина, чрез които да определите дали детето ви е развило кожна гъбична, вирусна или бактериална инфекция, или екземата му се е влошила.

Обострена екзема или инфекция на кожата – начини за разпознаване

Потърсете видими признаци за инфекция

Екземата обикновено се характеризира със сърбеж, зачервяване и образуване на люспи по кожата. При обостряне, кожата може да бъде подмокрена, подута и задебелена.

Бактериалната инфекция на кожата може да причини силно зачервяване, подуване, парене, гладък обрив и изтичане на гной. Кожните инфекции, причинени от вируси, водят до образуване на червени петна или мехури, които могат да бъдат сърбящи и дори болезнени. Гъбичните инфекции по дермата обикновено се проявяват със зачервен, люспест и сърбящ обрив, или пустули (гнойни пъпки). Ако детето ви има пълни с гной мехури, жълти или оранжеви кожни участъци, покрити с корички (крусти), червени подутини или зачервени ивици по кожата, вероятно става дума за инфекция.

Проверете за други симптоми

Децата, развили кожна инфекция, обикновено изпитват и други неразположения, които не са свързани пряко с кожата. Най-ясният знак за инфекция е треската. Ако детето ви има силен обрив и висока температура е необходимо незабавно да потърсите медицинска помощ. Грипоподобни симптоми, като болки в мускулите и ставите, умора, студени тръпки по тялото и общо неразположение, също са сигнали за инфекция.

Обривът не се поддава на основното лечение

Когато детето страда от екзема се назначава схема за лечение на заболяването. Терапията може да включва различни средства за локално и системно лечение, както и ежедневна рутина за грижа за кожата. Ако обривът по кожата на детето се обостря в отговор на приложените терапевтични методи, може да става дума за инфекция. Някои средства, използвани за лечение на екзема, могат да доведат до влошаване на кожните инфекции.

Колебаете се дали детето ви има кожна инфекция или страда от обострена екзема? Потърсете професионална помощ!

Родители, независимо дали става въпрос за влошаване на дерматита на детето ви, развитие на кожна инфекция или друг вид състояние или кожно заболяване, винаги търсете мнението на специалист. Не започвайте какъвто и да е вид лекарствена терапия без одобрение от дерматолог. За да получите съвети от най-компетентните специалисти относно всички видове екзема, засягащи и деца, и възрастни, се обърнете към програма Лекзема. Тя обединява дългогодишния опит и знания на редица видни дерматолози, консултативни центрове, мрежа от клиники и фармацевтичната индустрия за предоставяне на висококачествена грижа за хората с екзема. Свържете се още сега с лекар-специалист чрез безплатната форма за онлайн консултация, която ще откриете на сайта на Лекзема. Разгледайте графиците за безплатни прегледи в множество градове в страната и запишете час за преглед на посочените телефони.

borola