Следродилната депресия при жената създава предпоставка за поява на атопичен дерматит (екзема) в детския и юношеския период на детето. Това сочи ново проучване, публикувано в сп. Dermatitis.

Водещ автор на изследването, което обвързва чувството на депресия при майката след раждане с развитието на дерматит при детето, е…

Джонатан Силвърбър – доцент по дерматология във Факултета по медицина и здравни науки на университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон, окръг Колумбия. Той и колегите му изучават връзката на дерматит при деца и юноши в Съединените щати с:

  • депресията при майката, непосредствено след раждането
  • депресията при майката и бащата на по-късен етап от раждането

„Предишни проучвания показват, че емоциите, семейните фактори и факторите на обкръжаващата среда биха могли да повлияят развитието на атопичния дерматит. Използвахме данните от тях за база, която да подобрим“, казва д-р Силвърбърг.

При анализ на проучване за здравното развитие на децата от уязвими семейства, учените установяват, че…

„Резултатите от проучването показват също, че депресията след раждането увеличава риска от дерматит на по-късен етап от живота на детето. И още – кожното заболяване трудно се поддава на лечение и често е съпроводено от нарушения на съня. Всичко това говори за тежка екзема“, информира д-р Силвърбърг. Той набляга на необходимостта да се проведат по-задълбочени изследвания. „Бъдещите проучвания ще позволят да се хвърли повече светлина върху връзката между следродилната депресия и появата на екзема при децата. Да се идентифицират подлежащите механизми между двете състояния. Да се предложат средства и методи на лечение и профилактика“, категоричен е д-р Силвърбърг. В заключение той призовава за обмисляне на нуждата от скрининг и навременно лечение на следродилна депресия с цел идентифициране на децата, застрашени от екзема.

Темата за обвързаността на атопичния дерматит при детето със следродилната депресия при майката е наистина интересна

Разглеждаме още много интригуващи въпроси, свързани с кожното заболяване при деца и възрастни в сайта на програма Лекзема www.lekzema.com. Това е платформа без аналог в българското интернет пространство. Плод е на съвместните усилия на медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове и пациенти от страната. Целта е само една – цялостна висококачествена грижа за хората с екзема.

Само с един клик на мишката всеки заинтересован може да:

Допълнителна информация за предлаганите услуги може да се получи на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola