Нарушеният чревен баланс (дисбиоза) и придружаващите го имунни разстройства са причина за поява на дерматит и алергия към млякото. Така смятат специалисти, участвали в симпозиум на тема „Мнения на експертите за биотиците и тяхното въздействие върху имунната система“. Той е организиран от компания Nutricia, която е вторият по големина производител на бебешка храна в света.

Поява на дерматит и алергия към млякото в тясна връзка

От Испанското дружество по алергология и клинична имунология (SEAIC) информират, че:

Приблизително 1/3 от децата с атопичен дерматит имат алергия към млякото. Около 40-50% от децата под 12 месеца с алергия към млякото, пък са с диагноза дерматит. В голяма част от случаите хроничното кожно заболяване предшества появата на алергията.

„Атопичният дерматит и алергията към млякото са в сложна връзка помежду си, а зад тях стои дисбиозата. Това казва д-р Хуан Диас Мартин от отделението по Гастроентерология и хранене в Централна университетска болница на Астурия в Овиедо. Той е категоричен, че симптомите на дерматит могат да подскажат за алергия към мляко и млечни продукти при бебета.

Изграждане на балансирана чревна микробиота и здрава имунна система

Специалистите са единодушни, че кърмата е най-добрата храна за чревната флора и имунитета в първите 6 месеца от живота на детето. Полезните ѝ свойства се дължат на разнообразието от вещества, които съдържа – пробиотици, пребиотици, синбиотици, постбиотици, олигозахариди. Благодарение на всички тях намалява рискът от дерматит и хранителна алергия.

Когато кърменето е невъзможно заради медицински причини, за здравето на чревната флора и имунитета на детето допринасят про-, пре- и синбиотичните продукти. Те имат положителен ефект както върху чревната микробиота на здрави деца, така и върху микрибиотата и имунната система на деца с дерматит и/или алергия към млякото.

Още полезна информация за поява на дерматит, свързаните с него проблеми и начините за лечение можете да намерите на..

www.lekzema.com – сайтът на програма Лекзема. Мисията на Програмата е да предостави цялостна грижа на деца и възрастни с екзема. За целта тя обединява на едно място знанията и опитът на лекари, фармацевти и пациенти от цялата страна. Висококвалифицираните специалисти са на разположение, за да дадат отговори на всички въпроси, свързани с кожното заболяване. Освен консултации (включително онлайн тук), те извършват прегледи в клиника „Борола“ в София и мрежата от консултативни центрове в страната.

Всеки заинтересован може да получи повече информация за тях на тел.: (+359) 2 983 6211 или, като пише на адрес office@lekzema.com.

borola