Повтарящите се кожни инфекции при дерматит (атопичен дерматит, екземна болест) се дължат на отслабена защитна система на организма, непозната досега за изследователите. Въпросната защита се осъществява от специални молекули, които се борят с патогените по кожата и другите органи. „Знаем, че тези естествените пептидни антибиотици могат да предотвратяват инфекции при животни, които не са толкова напреднали в еволюционно отношение. За нас е новост обаче, че те играят подобна роля и при хората“. Коментарът е на дерматологът д-р Ричард Гальо. Той работи в здравната система на Сан Диего по въпросите на ветераните (VASDHS) и е член на екипа, направил откритието. Резултатите са публикувани в The New England Journal of Medicine (NEJM).

Дерматит, повтарящи се инфекции по кожата и дефицит на защитни молекули

Д-р Гальо смята, че направеното откритие ще:

  • позволи да се погледне от нов ъгъл на дерматита
  • обогати знанието на лекарите за риска от инфекции при пациентите с екзема

„Надявам се в близко бъдеще да сме натрупали достатъчно знания и опит, за да предложим най-добрата грижа на хората с дерматит“, казва д-р Гальо.

Тук отваряме скоба, за да вмъкнем, че дерматитът/екземата е хронично кожно заболяване. Наследственият фактор е силно определящ за развитието му. Засяга над 3% от американците и е често срещан в детската възраст.

В доклада за изследването се отбелязва, че дерматитът води до повтарящи се инфекции в организма, тъй като:

  • кожните клетки (кератиноцитите) не синтезират кателицидини и бета-дефензини

Д-р Гальо за пръв път идентифицира и описва тези антимикробни съединения през 1994 г.

„Честите кожни инфекции са най-честото усложнение на дерматита. Появата им би могла да се обясни с дефицита на двата естествени пептидни антибиотика при страдащите от кожното заболяване“, казва специалистът.

По думите на експерта все повече фармацевтични компании проявяват интерес към тези защитни съединения. „Те имат много възможни клинични приложение като лечение на диабетни язви и инфекции в устната кухина“, изтъква д-р Гальо.

Хората с дерматит и повтарящи се кожни инфекции у нас могат да разчитат изцяло на помощта на…

Платформата е единствената по рода си в България, специализирана в предоставянето на цялостна грижа за пациентите с дерматит. Създадена е с цел да осигури пълноценен живот на засегнатите деца и възрастни. Повишава информираността за заболяването сред обществото, като представя своевременна, компетентна и достоверна информация, подкрепена с конкретни научни факти. Предлага възможност за:

  • онлайн консултации
  • прегледи
  • посещаване на училища за екзема

За някои от услугите е необходимо предварително записване. Заинтересованите могат да получат по-подробна информация на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola