Прекалено честото почистване и дезинфекциране по време на ковид пандемията доведе до бум на дерматит на ръцете. Това предупреждава д-р Антонио Гуглиелмети, ръководител на катедрата по дерматология в университета във Валпараисо, Чили. От думите му става ясно, че през април 2020, по време на първата вълна на пандемията, случаите на екзема на ръцете са се удвоили.

Броят на хората с дерматит на ръцете бележи двоен ръст през пандемията

„Честотата на дерматит по ръцете в Чили е около 1,3 на 1000 души годишно. Най-засегнатите групи от хора в обществото са тези, които работят в строителството, промишленото производство, обработването на храни и почистването. В контекста на пандемията от коронавирус (COVID-19) обаче броят на новите случаи на тази форма на кожното заболяване скочи двойно – 3 на 1000 души. Причината за ръста е в прекомерното миене на ръцете с вода и сапун, и в честото използване на дезинфектант на алкохолна основа.“ Това казва д-р Гуглиелмети. Той е категоричен, че засилването на хигиенните мерки с цел ограничаване разпространението на вируса отслабва кожната бариера. В резултат кожата лесно се дехидратира, усеща се опъната, изсъхва, склонна е към възпаление, сърби и се лющи.

Въпреки изброените кожни оплаквания обаче д-р Гуглиелмети настоява, че хигиенните и противоепидемични мерки трябва да продължат да се спазват стриктно.

За намаляване и предотвратяване на дискомфорта, причинен от дерматит на ръцете, е нужно да се вземат предвид следните препоръки

  • миене на ръцете с хладка или студена вода и подходящ сапун с нежно действие
  • използване на дезинфектант за ръце само в краен случай, когато не са налични вода и сапун
  • нанасяне на висококачествени хидратанти и емолиенти (Липобаза и Нанобаза) след измиване на ръцете
  • носене на ръкавици с вътрешно памучно покритие при почистване на дома или работа в сферата на минното дело, строителството, здравеопазването и др.

В случай че оплакванията продължат да се задълбочават, непременно трябва да се потърси помощ от специалист.

Висококачествени грижи при дерматит на ръцете

Опитните и ерудирани специалисти от програма Лекзема са насреща при наличие или съмнение за дерматит на кожата на ръцете. Те подхождат индивидуално към всеки отделен пациент. Стремят се да задоволят неговите изисквания и да му предостават най-доброто и максимално щадящо лечение.

Връзката със специалистите на Програмата се осъществява както онлайн чрез контактната форма тук, така и на място в клиника „Борола“ в София и в мрежата от консултативни центрове в страната. Онлайн консултацията е напълно безплатна. Повече информация за предлаганите услуги може да бъде предоставена на тел.: (+359) 2 983 6211. Цената е на един градски разговор при обаждане от цялата страна.

borola