Цели 79% от хората с дерматит по тялото (екзема) споделят, че болестта се отразява негативно на качеството им на живот. Изводът е от анкета на испанската Асоциация на засегнатите от атопичен дерматит (AADA).

Дерматит по тялото и влиянието му върху живота на засегнатите

Въпросната анкета е проведена със съдействието на фондация Piel Sana към Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV). Резултатите са представени по време на Националния ден на атопичния дерматит в Испания, отбелязван всяка година на 27 ноември. Анкетирани са общо 341 пациенти с дерматит от Испания и от държавите в Южна Америка. Целта на анкетата е да се установи влиянието на кожното заболяване върху професионалния и социалния живот на засегнатите.
Резултатите са тревожни.

86% от анкетираните смятат, че дерматитът е причина за загуба на производителност. Данните сочат, че средно се губят 17 дни от работа/учени поради заболяването.

„Към това трябва да се добави и въздействието, което дерматитът оказва върху качеството на съня. При 9 от 10 пациенти с екзема се наблюдават сънни нарушения, което неминуемо влияе и на способността за концентрация“. Уточнението е на вицепрезидента на испанската Асоциация на засегнатите от атопичен дерматит Белен Делгадо.

82% от анкетираните съобщават за силна болка и сърбеж – нещо, което оказва съществено влияние върху ежедневието им

Данните показват още, че атопичният дерматит има отрицателно въздействие не само върху физическото, но и върху психическото здраве. 8 от 10 души са потиснати и изпитват желание за плач. 44% са имали нужда от психологическа подкрепа.

Характерните прояви на болестта на заболяването (особено по видимите части на тялото) също оказват негативно влияние върху самочувствието. 87% от участниците в анкетата споделят за проблеми с външния вид.

Резултатите са малко по обнадеждаващи единствено по отношение на лечението. 43% от пациентите посочват, че малко или много са доволни от лечението си. 6 от 10 респонденти на иновативно лечение показват висока степен на удовлетвореност.

Животът с дерматит по тялото може да бъде много по-лесен, ако насреща са точните хора

Дерматолозите от програма Лекзема приканват хората с дерматит или съмнение за такъв да им гласуват доверие в грижата за атопичната кожа. При потвърждаване на диагнозата те назначават най-доброто лечение. Целта е само една – постигане на дълготрайна ремисия.

Специалистите от Програмата дават и чисто практически насоки за дългосрочно съхраняване здравето и красотата на кожата. При нужда са готови да окажат емоционална подкрепа на засегнатия и близките му.

Можете да изберете предпочитания начин за връзка с експертите от Програмата. Можете да проведете онлайн консултация тук или да запазите час за първичен преглед на тел.: (+359) 2 983 6211. Прегледът се провежда в клиника „Борола“ в сърцето на София или в мрежата от диагностично-консултативни центрове в страната.

borola