Доброто овлажняване на кожата може да бъде от полза за предотвратяване на дерматит при бебета с генетична предразположеност към атопия. Това подчертават експерти от Испанското дружество по клинична имунология, алергология и детска астма (SEICAP). Те цитират предварителни изследвания, според които адекватната хидратация на бебешката кожа помага за укрепване на кожната бариера. Това на свой ред възпрепятства навлизането на алергени в тялото и развитието на най-честата форма на кожна екзема – атопичният дерматит.

Дерматит при бебета и нуждата от хидратация

„Малчуганите с атопичен дерматит имат суха и чувствителна кожа. Нарушенията на кожната структура улеснява проникването на чужди агенти, благоприятстващи кожната иритация и засилват проявите на сенсибилизация“. Думите са на д-р Ескарер, председател на Испанското дружество по клинична имунология, алергология и детска астма. Тя обръща внимание и на факта, че атопичната кожа има 30% по-малко серамиди. Без тези липиди, които съставляват до 50% от кожната бариера, кожата става още по-суха, сърбяща и раздразнена. „Важно е педиатрите да настояват за поддържане целостта на кожната бариера при най-малките с честа употреба на хидратираща козметика (напр. Липобаза – дневен емолиент и Нанобаза – нощен емолиент). Примери за такава са емолиентните кремове, балсами и млека“, казва д-р Ескарер.

„Грижата от първия ден за кожата на детето с атопия е важна за предотвратяване и овладяване на атопичен дерматит. Под грижа се има предвид поддържане на бебешката кожа чиста и хидратирана“. Това пояснява д-р Мария Тереса Гера, координатор на работната група по атопичен дерматит и кожни алергии.

Проучвания потвърждават твърдението на д-р Гера

Изследване, публикувано през ноември 2017 г. в сп. Advances in Therapy, установява, че:

  • правилното къпане на новороденото и използването на овлажняващ крем със серамиди забавя обострянето на дерматита с цели два месеца

Според друго проучване, публикувано в сп. Current Pediatric Reviews:

  • прилагането на емолиент при деца с дерматит води до подобряване на вида и състоянието на кожата

Специфичните грижи за кожата на бебетата с атопия са насочени към:

  • използване на бебешки дрехи и спално бельо от 100% естествени материи като памук и лен
  • изпиране на дрехите и спалното бельо на бебето с щадящи перилни препарати
  • къпане на бебето с нежна козметика, без парабени, силикон и консерванти
  • поддържане на дома чист и без прах
  • предпазване на кожата от студа през зимата

За допълнителна информация относно дерматит при бебета и малки деца посетете…

www.lekzema.com – сайта на програма Лекзема, единствената у нас програма за цялостна висококачествена грижа за хората с екзема и техните близки. Освен че ще обогатите знанията си за кожното заболяване, ще откриете полезни насоки за овладяване и предотвратяване на дерматит при деца. Информацията е проверена и поднесена на достъпен език.

Всеки родител, който желае, може да се възползва от:

  • онлайн консултация със специалист дерматолог
  • първичен преглед на дете относно дерматит или съмнение за такъв
  • посещение на училище по екзема

За контакт с нас използвайте тел.: (+359) 2 983 6211 и електронната поща: office@lekzema.com.

borola