Използването на емолиенти (омекотители) е изпробван и доказал ефективността си начин за предотвратяване появата на атопичен дерматит (екзема). Затова специалисти настояват тези продукти, които намаляват трансепидермалната водна загуба, да се предписват превантивно на деца, склонни към атопия. Като основание за искането си те посочват, че в 50% от случаите дерматитът се диагностицира през първата година от живота на детето.

Емолиенти – колкото по-рано, толкова по-добре за деца с генетична предразположеност към атопичен дерматит

„Нанасянето на емолиенти помага за поддържане на кожната бариера и задържане на влагата в кожата. Това пък е от съществено значение за осъществяване на първична профилактика на екзема при деца с генетична предразположеност към заболяването“. Това казват дерматолозите. Изследвания по темата потвърждават думите им.

Нарушената кожна бариера има основна роля при много дерматози, включително атопичен дерматит. Тя създава предпоставка за по-лесно проникване на иританти (детергенти, сапуни, перилни препарати) и алергени през кожата. А те на свой ред отключват и влошат симптомите на дерматит както при възрастни, така и при деца. Предвид казаното дотук е добре…

укрепването на кожната бариера при децата с фамилна анамнеза за атопичен дерматит да започне от първите дни на живота им

Заключението е от проучване на проблема, публикувано в сп. The British Journal of Dermatology.

Предписването на емолиенти (напр. Липобаза, Нанобаза) за суха и атопична кожа в първичната помощ е свързано с по-малко посещения за консултация при лекар. Това пък заключават британски учени в изследване, публикувано в сп. BMC Dermatology.

За още по-ефективна превенция на атопичен дерматит при фамилно обременени деца освен употребата на емолиенти специалистите препоръчват вземането на следните мерки:

Полезна информация за най-подходящите емолиенти за деца с предразположеност към атопичен дерматит родителите могат да получат от…

екипа на програма Лекзема – доказани специалисти в областта на дерматологията. Тяхната мисия е да:

  • повишат информираността за екземата у нас
  • осигурят по-добро качество на живот на атопични пациенти
  • окажат емоционална подкрепа на засегнатите и техните близки
  • се преборят със стигмата около кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход

За да изпълнят тези амбициозни задачи дерматолозите от Програмата:

  • извършват консултации, включително и онлайн
  • провеждат прегледи
  • назначават адекватно лечение
  • организират училища за екзема

Прегледите се извършват в клиника „Борола“ в сърцето на София и в мрежата от консултативни центрове в цялата страна. Заинтересованите могат да получат допълнителна информация на тел.: (+359) 2 983 6211 или на имейл: office@lekzema.com.

borola