Алергените в околната среда са причината за остър сърбеж при атопичен дерматит (екзема). Това показва ново проучване на Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Люис (WUSTL), САЩ. Откритието, което е публикувано в сп. Cell, предоставя нови възможности за овладяване на неприятния симптом на кожното заболяване.

Започваме с едно уточнение – острият сърбеж при атопичен дерматит се различава от обикновения сърбеж по екземната кожа

При обикновения сърбеж кожни клетки отделят хистамин. Това вещество действа като стимулант и активира определени нервни клетки, които отговарят за сърбежа. Сигналът се изпраща по гръбначният стълб до мозъка. Там се обработва в соматосензорната кора и впоследствие се появява усещането за изтръпване, което предизвиква желание за почесване. Поривът обаче трябва да бъде спрян навреме, тъй като има риск кожата да се раздразни и нарани. Ефективни в този случай са антихистаминовите препарати, които потискат хистамина и намаляват неговите нива в организма.

При остър сърбеж други нервни клетки подават сигнал на мозъка. Именно това е причината, заради която антихистамините не действат.

Анализирайки резултати от клинични проучвания на лекарства за хроничен сърбеж по кожата, учените установяват, че…

  • пациенти с екзема съобщават за епизоди на остър сърбеж при контакт с алергени в околната среда
  • пациенти с екзема, които имат повишени нива на имуноглобулин Е антитела в кръвта (IgE), са по-склонни да изпитват епизоди на тежък остър сърбеж

„Алергените в околната среда действително предизвикват остър сърбеж при хора с атопичен дерматит“, категорични са изследователите. По думите им организмът на пациентите с дерматит, които имат епизоди на остър сърбеж, реагира по същия начин като този на хората с остра алергия. „Ако противодействаме на механизма, довел до сърбежа, бихме могли да повлияем и на проблеми като сенна хрема и астма“, заключват учените.

За овладяване на сърбеж при атопичен дерматит насреща са…

Ерудираните и опитни дерматолози от Лекзема – програма без аналог у нас за цялостна висококачествена грижа за хората с екзема. Програмата събира на едно място информацията и опита на:

  • медицински специалисти
  • фармацевтичната индустрия
  • мрежа от клиники и консултативни центрове
  • пациенти от страната

Целта е знанието да се приложи и да се превърне в работеща система за контрол и овладяване на екземата.
Експертите от Програма:

Повече информация за предлаганите услуги бихте могли да получите на тел.: (+359) 2 983 6211. За въпроси използвайте имейла office@lekzema.com.

borola