Дрехите от коприна не носят никакви ползи на деца с дерматит (кожна екзема) в умерена до тежка степен. Това става ясно от проучване на изследователи от Нотингамския университет, финансирано от Националния институт за здравни изследвания (NIHR) в Обединеното кралство. Резултатите са публикувани в сп. PLOS Medicine.

Деца с дерматит и дрехи от коприна – неуспешна комбинация

В частност изследването показва, че носенето на копринени дрехи нито намалява тежестта на екземата и броя на кожните огнища, нито редуцира количеството използвани кремове и мехлеми. „Облеклата от коприна в проведеното от нас проучване не предоставят допълнителни клинични и икономически ползи към стандартните грижи“. Коментарът е на водещата авторка д-р Ким Томас.

Припомняме, че екземата е често срещано възпалително състояние на кожата, при което се наблюдават обриви, придружени от сърбеж. Изборът на дрехи е важен за вида и състоянието на кожата. Традиционно се смята, че грубите вълнени дрехи влошават симптомите, а тези от естествени меки материи като памук и коприна ги подобряват.

Проучването, за което става въпрос, е проведено в 5 центъра за първична или вторична медицинска помощ във Великобритания

Изследвани са 300 деца с умерена и тежка екзема на възраст между 1 и 15 години. Те са разделени на случаен принцип в две групи. Едната група е на стандартно лечение на екзема с емолиенти и локални кортикостероиди, а другата – носи копринени дрехи в допълнение към стандартно лечение. Всеки участник получава 3 комплекта копринени дрехи, които да носи (денем и нощем) в продължение на 6 месеца. Състоянието на кожата се оценява на всеки 2 месеца според индекса за площ на засягане и тежест на екземата (Eczema Area and Severity Index, EASI).

Изследователите установяват, че няма съществени различия между състоянието и вида на кожата на децата от двете групи. Дори броят на кожните инфекции и на хоспитализациите е сходен. „Резултатите са разочароващи. Все пак обаче се надяваме те да са от полза на пациентите и лекарите при определяне на най-доброто лечение“, казва д-р Томас.

Цялостна помощ за деца с дерматит у нас

Специалистите дерматолози от програма Лекзема са насреща, за да окажат пълна грижа на децата с дерматит. Те назначават най-подходящото лечение за постигане на трайна ремисия, дават практически насоки за по-добър живот и оказват емоционална подкрепа при нужда. В допълнение повишават информираността за кожното заболяване и така гарантират още по-добър контрол над симптомите.

Дерматолозите от Програмата провеждат както онлайн консултация, така и консултация на място в клиника „Борола“ в София и в диагностично-консултативните центрове в страната.

Можете да получите допълнителна информация за предлаганите услуги на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola