Носенето на неподходящи дрехи може да причини сериозен дискомфорт на хората с атопичен дерматит. С кои изисквания на атопичната кожа трябва да се съобразите, когато подбирате съдържанието на гардероба си – узнайте в редовете по-долу.

Съвети за избор на подходящи дрехи при атопичен дерматит

Памукът е винаги отлично решение

Памукът несъмнено е най-добрият приятел на атопичната кожа. Той е нежен на допир и поддържа дермата добре проветрена. Това му свойство я предпазва от задържане на потта и обостряне на проявите. За да сте сигурни, че избирате винаги естествен памук, проверявайте етикетите. Избягвайте дрехи от синтетични материи, като полиестер, акрил, найлон – могат да причинят раздразнения.

Свободните дрехи са за предпочитане

Само мисълта за носене на тесни и неудобни дрехи от изкуствени материи създава усещане за сърбеж и силен дискомфорт. Не пренасяйте това чувство и в реалността – заложете на облекло със свободни кройки. То няма да раздразни атопичната кожа и ще я поддържа добре проветрена през горещите дни. А и няма да създава допълнителни проблеми, като нарушаване на кръвообращението и поява на паякообразни вени.

Атопичната кожа има нужда от слънце

Когато атопичната дерма се „възпали”, притежателите ѝ се опитват да прикрият кожните прояви под плътен слой дрехи. Това обаче, не е най-удачният ход. Както знаем, контролираното излагане на ултравиолетови лъчи може да облекчи обострените прояви на екзема. В тази връзка, през топлите месеци не прикривайте напълно атопичната кожа – оставете я да подиша и да се възстанови по-бързо под влиянието на слънчевите лъчи. Носете светли дрехи – тениски, шорти или рокли със свободна кройка. Все пак не забравяйте, че прекомерното излагане може да причини изгаряне и носете слънцезащитен продукт.

Пижамите също са важни

Комфортът на съня е също толкова важен колкото този в ежедневието. За това е нужно да се обърне специално внимание именно върху дрехите, в които прекарвате нощната си почивка – пижамите. Те са и едно от най-обичаните облекла от най-малките. Това повишава тяхната значимост за децата с атопична кожа. Пижамите, подходящи за атопици, са удобни и свободни, направени от памук или друга естествена материя, и нямат етикети или други дразнещи кожата елементи.

Още препоръки за подходящи дрехи и други стратегии за осигуряване на комфорт при атопичен дерматит

От огромно значение е хората с атопичен дерматит да имат изградени стратегии за овладяване на кожното заболяване и живот без дискомфорт. За да им помогнат с тази важна задача на помощ идват специалистите от програма Лекзема. Техният дългогодишен опит им позволява да отправят най-добрите препоръки и стратегии за терапия и налагане на контрол над всички форми на екзема. Станете и вие част от стотиците доволни хора с дерматит, доверили се на екипа на Лекзема. Разгледайте сайта на програмата, за да се запознаете с нейните устои и услугите, които предоставя. Ако имате въпроси, ги задайте посредством онлайн формата за консултация. Бъдете активни в търсенето на решения за по-добър живот с екзема – доверете се на Лекзема!

borola