Тази статия изследва сложната връзка между екзема и слънцето, разглеждайки ползите и вредите при редовно излагане на слънчева светлина. Всъщност управлението на състоянието включва комбинация от лечения, техники и корекции в начина на живот, в които спадат и честото показване на слънце. Разбира се като всяко нещо и тук не трябва да се прекалява. Затова е важно да разберете как слънчевите лъчи могат да бъдат приятел на вашата кожа и кога враг, когато страдате от екзема.

Екзема и слънцето – благоприятни ефекти

Слънчевата светлина отдавна е призната със своите терапевтични ползи, особено при кожни заболявания като екзема. Ултравиолетовата (UV) светлина, компонент на слънчевата, може да помогне за намаляване на възпалението. Освен това потиска свръхактивния отговор на имунната система, който често е отговорен за пристъпите на екзема. Всъщност фототерапията е едно от леченията, което използва контролирано излагане на ултравиолетова светлина и се предписва при доказана тежка екзема. Направени изследвания показват, че UVB лъчите, по-специално, могат да бъдат ефективни за намаляване симптомите на екзема. Те помагат за забавяне на пролиферацията на кожните клетки, намалявайки удебеляването и лющенето, свързани със състоянието. Освен това излагането на слънчева светлина може да увеличи производството на витамин D в кожата. Има доказателства, че той може да помогне при лечението на екзема, тъй като по-ниските серумни нива на витамин D са свързани с по-висока честота и по-тежки симптоми на дерматит. Освен това той играе решаваща роля в регулиране на имунната система, което може да помогне за предотвратяване на прекомерен имунен отговор, който предизвиква хронично възпаление. Въпреки това, важно е да подхождате внимателно към излагането на слънце при наличие на екзема, за да избегнете потенциална вреда върху кожата и цялостното си благосъстояние.

Екзема и слънцето – има ли рискове?

Въпреки ползите, прекомерното излагане на слънце може да представлява значителен риск от слънчево изгаряне за хората, страдащи от екзема. То на свой ред увеличава възпалението, опасността от фотостареене на кожата и развитие на злокачествено заболяване. Освен това някои предписани лечения, могат да направят кожата значителни по-чувствителна към слънчевата светлина. Това на свой ред увеличава риска от изгаряне на кожата и други по-сериозни състояния като фотодерматит например. Също така е важно да се отбележи, че прекомерното излагане на слънце може да изчерпи нивата на влага в кожата, потенциално влошавайки симптомите на екзема.

Защитни мерки при наличие на екзема от слънцето

За да се насладят на предимствата на слънчевата светлина, като същевременно минимизират рисковете, хората с екзема трябва да предприемат някои предпазни мерки. На първо място се стремете към кратки периоди на излагане на слънце, за предпочитане рано сутрин или късно следобед. Тогава UV лъчите са по-малко интензивни. Този подход помага за минимизиране на риска от слънчево изгаряне и увреждане на кожата. Не забравяйте и слънцезащитата. Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF най-малко 30 върху всички открити части. Изберете такъв, създаден за чувствителна кожа, за да избегнете дразнене. Нанасяйте отново на всеки два часа и след плуване или изпотяване. Покрийте се с леки памучни ризи с дълги ръкави, панталони и шапки с периферия, за да предпазите кожата от пряката слънчева светлина. UV-защитното облекло също е отличен вариант за допълнителна защита. Пийте много вода и използвайте добри хидратанти, за да поддържате кожата си добре овлажнена в дълбочина. Те отново трябва да са добре подбрани, с максимално изчистен състав и доказан ефект. Такива са Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент).

Допълнителна консултация при излагане на слънце за хората, страдащи от екзема

За допълнителна информация относно връзката между екзема и слънцето, не се колебайте да потърсите специалистите на програма Лекзема. Те ще отговорят внимателно на всичките ви въпроси и ще разработят най-добрата стратегия за пълно и трайно овладяване на кожното заболяване. Чрез платформата можете да се възползвате от безплатна онлайн консултация, бързо и удобно ето тук. А за допълнителни въпроси нашият екип остава на разположение на office@lekzema.com.

borola