Наличието на куче в дома намалява риска от поява на екзема (атопичен дерматит, дерматит) при малки деца. Това установява проучване на университета в Синсинати (UC) в Охайо, САЩ.

Повече за изследването, което сочи, че контактът с куче в ранна възраст понижава опасността от екзема при децата

Изследването е проведено сред 636 новородени в района на Синсинати. По-голямата част са белокожи, но има и чернокожи. Общото между всички тях е, че са предразположени към екзема, тъй като родителите им имат алергии или дерматити. Децата са подложени на тестове за алергия, за да се определи кои са алергични към козина на животни.

Проучването показва, че:

За сравнение служат деца, които също са с положителни тестове за алергия и не са имали куче до 4-годишна възраст.

Експерти напомнят, че човек може да има положителен тест за алергия и да не проявява симптоми.

Оказва се, че колкото по-високи са нивата на алергени от кучето в дома:

  • толкова по-нисък е рискът от развитие на екзема до навършване на 4 години на детето

Данните от изследването сочат още, че…

  • сред 131 чернокожи деца малцина са тези, които имат куче
  • чернокожите деца, чиито семейства имат котка, докато са на 1 година, са 12 по-уязвими към поява на екзема на 4-годишна възраст

Поради относително малкия брой на изследваната група обаче, резултатите не са ститистически значими.

„Предполагаме, че съжителството с куче води до по-малка предразположеност към дерматит при децата, тъй като им действа като естествена имунотерапия. Смятаме, че ефектът от контакта на децата с четириногия любимец е сравним с този на противоалергичните инжекции при възрастните“. Коментарът е на д-р Толи Епщайн. Тя е асистент в катедрата по Имунология, алергология и ревматология в Медицинская факултет на университета в Синсинати.

Дотук по темата за екзема при деца и съжителство с куче

Ако информацията ви е била полезна и сте жадни за още, горещо препоръчваме да посетите сайта на програма Лекзема www.lekzema.com. Там ще откриете повече за различните форми на екзема, начините за тяхното овладяване и постигане на трайна ремисия. Всичко е представено на достъпен и увлекателен език. Данните са проверени и гарантират надеждността на съветите и мненията.

Всички заинтересовани могат да:

  • се подложат на първичен преглед
  • посетят училище за екзема
  • осъществят онлайн консултация със специалист дерматолог

За някои от услугите е необходимо предварително записване. Номерът за въпроси във връзка с кожното заболяване е (+359) 2 983 6211.

borola