Екзема, или дерматит, е хроничен дерматологичен проблем, протичащ с периодично възпаление на отделни зони от кожата. От екзема боледуват и възрастни, и деца, включително в бебешка възраст.

Различават се няколко типа екзема като някои от тях преимуществено засягат отделните възрастови групи. Характерно е, че в зависимост от типа дерматит и възрастта на пациента възпалителните кожни прояви се локализират в определени области на тялото.

Кои зони на кожата се възпаляват най-често при екзема? Особености при различните възрастови групи

Важно е да се отбележи, че при страдащите от екзема най-сериозен дискомфорт създава неприятния сърбеж по кожата. Разчесването почти винаги води до обостряне на състоянието в съответната зона на кожата. Т.е. локализацията на дерматитните прояви в някои случаи е строго зависима от конкретни фактори.
В повечето случаи обаче възпаление на кожата се появява в определени зони, независимо дали е било провокирано от разчесване и физическо дразнене.

При бебета и малки деца проявите на екзема, включващи зачервяване, подмокряне и възпаление на кожата, се локализират най-често по:

  • лицето, най-вече по бузите
  • зоната на гърдите и мишниците
  • тила

При по-големите деца и възрастните екземата най-често засяга:

  • т.нар. флексорни зони (вътрешната страна на по-големите свивки на тялото) – предната част на лакътя, задната част на коляното
  • клепачите
  • дланите
  • долната част на ходилото (най-вече при възрастните)

Въпреки че екзема може да засегне всяка област на тялото, покрита с кожа, локализирането на проявите в посочените зони е типично за отделните възрастови групи.

Кое е специфичното при лечение на екзема?

Заболяването протича с редуване на ясно разграничими периоди на обостряне и облекчаване на кожните прояви. За момента терапевтичните методи са насочени към максимално удължаване периода на ремисия. Спецификата на екземата изисква грижите за кожата да са постоянни. Провежда се и активна терапия във фазата на обостряне, и проактивно лечение – при ремисия на симптомите.

Активният терапевтичен подход включва основно локална и фототерапия, а при по-тежките случаи – системно лечение. Проактивният подход помага за удължаване периода на ремисия. С тази цел дори при отсъствие на симптоми трябва да се полагат грижи за кожата, насочени към възстановяване и поддържане на бариерната й функция.

На база на дерматологичната практика екипът на програма Лекзема препоръчва прилагането на качествени емолиенти и в двете фази на екземата. Добре е тези продукти да се прилагат не само в областите, където заболяването се проявява най-често, а върху цялото тяло.

ybilei_20-god_borola_1

borola