Неприятната екзема на клепача, наричана още дерматит на клепача, е често срещано възпаление. Както подсказва наименованието, то засяга клепача или кожата около очите. Разберете от какво е провокирано, какви са издайническите симптоми и как да се овладее трайно.

Какво отключва екземата на клепача?

Три са основните фактори, които провокират екзема на клепача.

Първото място в класацията безапелационно заема генетичният фактор. Опитът на дерматолозите сочи, че в рисковата група попадат основно хората с атопичен дерматит.
Второто място е отредено за алергените. Най-често екземата на клепача възниква при вдишване на цветен прашец (полен).
Третото място е за иритантите. Дразнещите кожата вещества, които могат да станат причина за развитие на екзема на клепача, се съдържат най-вече в грима, слънцезащитните продукти, парфюмите и капките за очи.

Кои са характерните признаци на екзема на клепача?

Основните симптоми, издаващи наличието на екзема на клепача, са подуването, лющене и зачервяването на кожата на клепача и около очите. Обикновено те се появяват часове или дни, след като кожата е попаднала в контакт с алергена или дразнещото вещество. Възпалението може да засегне и двата зрителни органа. Продължителният възпалителен процес крие риск от удебеляване на нежната кожа около очите.

Как да се овладеят проявите на екзема на клепача?

Дълбоката хидратация носи незабавно и трайно облекчение на симптомите на екзема на клепача. Ето защо специалистите приканват засегнатите да се сдобият с висококачествени хидратиращи продукт като емолиента Липобаза и незабавно да ги нанесат върху засегнатите кожни участъци. Благодарение на способността си да „запечатват“ влагата в кожата, да я хидратират в дълбочина и да възстановяват увредената кожна бариера те потушават възпалението и нормализират състоянието на дермата.
При тежка симптоматика по преценка на лекуващия лекар на страдащите от екзема на клепача може да бъде назначена терапия с локални кортикостероиди. Към нея трябва да се подхожда особено сериозно. Наложително е медикаментите да бъдат прилагани в точно установената доза и според предписаната схема.

Къде могат да намерят адекватна и компетентна помощ хората с екзема на клепача?

Засегнатите от екзема на клепача могат да получат всеобхватна грижа от висококвалифицираните специалисти на програма Лекзема. Могат да се свържат с тях още сега чрез безплатна онлайн консултация на интерактивния сайт на програмата. На базата на последните научни изследвания ще се сдобият с достоверна и ценна информация за кожното заболяване и ще узнаят как да го контролират по възможно най-добрия начин. Ако желаят да се подложат на цялостен дерматологичен преглед, могат да го сторят в клиника „Борола“ в София или консултативните центрове в цялата страна.

borola