Екзема под мишниците е неприятно състояние, което предизвиква силен дискомфорт и често влошава качеството на живот на засегнатите, особено през лятото.

Причини за обостряне на дерматита под мишниците

Сред причините за обостряне на състоянието са химикалите в перилните, почистващите препарати и козметиката, полените, животинската козина и домакинският прах. Дермата може да се възпали и от храните, които приемаме, атмосферните условия и прекомерният стрес в ежедневието. Една от главните причини за обостряне на екземата под мишниците, особено през летните месеци, е изпотяването. Прекомерното потене предизвиква дехидратация, а солените остатъци от потта влошават дискомфорта и сърбежа. Обостряне лесно може да възникне и при триене на кожа в кожа или на дермата в носеното облекло.

Характерни прояви на екзема под мишниците

Симптомите на екзема под мишниците са зачервяване и поява на издутини. Вместо да изглежда здрава и гладка, кожата под мишниците е суха, напукана и силно сърбяща. При агресивно разчесване, кожата в засегнатата зона може да се задебели. То може да предизвика още кървене и покриване на дермата с малки, подобни на мехури, неравности, от които изтича течност.

Натурални терапевтични методи при екзема под мишниците

Носене на подходящо облекло

За да избегнете влошаване на екземата, забравете за носене на тесни дрехи от материали, като найлон, полиестер, латекс и вълна. Избирайте облекло от нежни, дишащи и хипоалергенни материи – памук или органичен бамбук.

Избягване на горещата вода

Колкото и да ви се иска да релаксирате в топла вана след дългия работен ден, ако страдате от екзема се постарайте да устоите на изкушението. Горещата вода обостря проявите на дерматит. Използвайте вода за къпане с нормална температура. След баня подсушете леко кожата, с потупващи движение и без излишно триене. Заложете на натуралните сапуни и душ гелове – природните съставки са „приятели” на хората с екзема.

Внимателно с продуктите против изпотяване

Някои химични съставки в дезодорантите против изпотяване могат сериозно да обострят екземата под мишниците. Винаги избирайте продукти за чувствителна кожа, с натурални съставки, като кокосово масло, царевично нишесте и др.

Задължителна хидратация

Кожата с екзема не бива да се дехидратира. Това довежда до силен сърбеж и влошаване на състоянието. Винаги прилагайте естествени емолиенти (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент) след баня, при поява на дискомфорт и допълнително през деня.

Пълна грижа за кожата с екзема

Оставете дискомфорта, притеснението и влошеното качество на живот в миналото. Погрижете се за комфорта на своята кожа – доверете се на специалистите от програма Лекзема! Програмата е създадена да осигури пълна, висококачествена грижа за хората с всички форми на екзема. За да се възползвате от всички услуги, които Лекзема предлага, първо посетете интернет страницата – www.lekzema.com. Тук ще откриете стратегии за контрол над кожното заболяване и подобряване на живота с него. Разгледайте и формата за онлайн консултация – тя ви дава възможност да задавате въпроси на специалистите от комфорта на вашия дом. Не пропускайте и напълно безплатните часове за дерматологичен преглед – графиците са посочени на сайта. Споделете наученото и с ваши близки – нека всеки узнае къде може да получи професионална помощ и съвети за овладяване на екземата!

borola