Хората с екзема по лицето страдат от може би най-неприятната от физическа и емоционална гледна точка форма на заболяването. Ето защо в следващите редове обръщаме специално внимание на 4 препоръки, които ще са от помощ за овладяване на хронично-рецидивиращото възпалително заболяване.

Редовно овлажняване при екзема по лицето

При екзема обикновено кожната бариера е нарушена и тя не може да изпълнява пълноценно функциите си. Това води до трансепидермална загуба на влага, суха кожа и повишен риск от инфекции и нежелани реакции при взаимодействие с вредни химикали. Поддържането на оптимална хидратация помага за възстановяване на естествената защита на дермата срещу алергени, микроби и химикали, които могат да причинят раздразнение. Ето защо е от съществено значение да прилагате висококачествен овлажняващ продукт върху кожата на лицето минимум два пъти дневно. Може да се доверите на доказани емолиенти като Липобаза (за дневна употреба) и Нанобаза (за нанасяне преди лягане). Важно е да прилагате хидратиращо средство върху засегнатата от екзема кожа след измиване на лицето или взимане на душ.

Избягвайте конвенционалните козметични продукти

Колкото по-ароматен и цветен е даден козметичен продукт, толкова по-вероятно е да съдържа агресивни съставки, които нарушават кожната бариера, дехидратират кожата и са пагубни за пациентите с екзема. Но има уловка. Дори формулата на някои продукти, които нямат мирис, може да се окаже опасна за засегнатата от дерматит кожа. Затова експертите препоръчват да се доверите на медицинска козметика, създадена специално за кожа, склонна към екзема. Тъй като събуждането с обострена екзема по лицето може да се окаже истински кошмар, внимавайте и с перилните препарати, които използвате за спалното бельо. Опитайте продукти без силен мирис и агресивни съставки.

Внимавайте със слънцето

Слънчевата светлина се свързва с ползи за облекчаване на екзема, като някои терапии дори включват излагане на ултравиолетова светлина или т.нар. фототерапия. Но всичко трябва да бъде в норма! Не бива да забравяме, че слънчевите лъчи крият сериозни рискове за кожното здраве. Това важи с пълна сила и за хората с екзема. Ето защо препоръчваме ако правите слънчеви бани, те да са с продължителност до 15 мин. Преди това задължително нанесете слънцезащитен продукт върху лицето и другите открити кожи участъци. Добър избор при дерматит са минералните слънцезащитни кремове с цинков оксид. Счита се, че тези продукти са по-щадящи за чувствителната кожа.

Не прекалявайте с грима при екзема по лицето

Разбираме стремежа за прикриване на несъвършенствата при екзема по лицето, но тежкият грим обикновено нанася повече щети, отколкото да подобрява вида на кожата. На първо място препоръчваме преди да нанесете даден продукт да пробвате със съвсем малко количество дали ще последва алергична реакция. И тук важи препоръката да заложите на продукти без аромати и на водна основа, тъй като те са най-лесни за почистване. Подменяйте редовно продуктите и четките за грим, особено, когато нанасяте върху очите, където кожата е най-чувствителна. Специално за дамите – тук ще откриете нашия наръчник за гримиране при екзема.

Комплексен подход за овладяване на екзема

Хората с екзема могат да следят за актуална здравна информация сайта на програма Лекземаwww.lekzema.com. Платформата събира на едно място знанията и опита на висококвалифицирани експерти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с дерматит от цялата страна. Целта на Програмата е ясна – да се осъществи по-добър контрол върху дерматита и да се повиши информираността по темата. За да осъществим каузата си, предлагаме практически доказани насоки за овладяване на екзема и оказваме емоционална подкрепа на нуждаещите се. Важна част от Програмата са онлайн консултациите и прегледите при най-добрите специалисти в областта. Всеки пациент с дерматит или със съмнение за такъв може да се възползва от професионалния опит на експертите. За онлайн консултация или при въпроси се свържете с нас на имейл office@lekzema.com или на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola