Хората страдат и от екзема по лицето, която заради явните си прояви носи много физически и емоционален дискомфорт на страдащия. Тя често засяга и шията, както и ушите, и е придружена от неприятен сърбеж. Петната от екзема по лицето са изключително видими и погледите на околните могат да се окажат много трудни за понасяне от засегнатия. Няма нужда обаче да се притеснявате за това какво ще си помислят хората. Основната ви цел трябва да се състои в това да намерите подходящи методи за овладяване на състоянието и неприятните симптоми. Разберете как от статията.

Екзема по лицето – добра грижа за кожата, първа стъпка за овладяване на състоянието

Хората, които страдат от екзема по лицето знаят колко суха може да стане кожата, особено по засегнатите участъци. Когато това се случи, защитните функции на кожната бариера отслабват, което означава, че сте предразположени в голяма степен към възпаление и инфекции. Затова и ключово за овладяване на състоянието се оказва хидратацията на кожата. Как да стане това? Най-доброто решение е да се използват качествени, ефективни и с висок профил на безопасност емолиенти. Те спомагат за поддържане на оптимална хидратация, което води до възстановяване на естествената защита на дермата срещу микроби, алергени и химикали. Добре е да се нанасят минимум два пъти на ден, веднага след измиване на кожата, за максимално задържане на влагата. Съвсем спокойно може да се доверите на доказани емолиенти като Липобаза (за дневна употреба) и Нанобаза (за нанасяне преди лягане).

Използване на дермокозметика при екзема на лицето

Важно е да използвате продукти, които са специално предназначени за кожа, склонна към екзема. Обикновено това е дермокозметика, която не съдържа аромати, парабени и агресивни съставки, които нарушават кожната бариера. Освен това е добре да обърнете внимание на перилните препарати, които използвате за изпиране на дрехите и спалното бельо. Също така избягвайте омекотители.

Подбиране на подходящ грим при екзема на лицето

Вероятно искате да прикриете всички несъвършенства по лицето, но тежкият и неподходящ грим обикновено нанася много повече вреди. Вероятно ще отнеме време, докато разберете кои продукти са подходящи, при вече доказана екзема на лицето. Преди да ги използвате върху кожата на лицето си направете тест за алергии. Други препоръки за използване и подбиране на подходящ грим са:

  • Придържане към продукти, които са хипоалергенни, некомедонни, за чувствителна кожа
  • Продукти без аромати и консерванти
  • Използване на грим на водна основа за по-лесно премахване
  • Често почистване на четките за грим и подмяна на продуктите за лице, съгласно препоръките на производителя
  • Задължително измиване на ръцете преди нанасяне на продукти върху лицето

Още съвети за овладяване на екзема по лицето, предоставени от специалисти

За комплексно и цялостно решение на кожни проблеми, в това число и екзема по лицето, може да се доверите на дерматолозите от програма Лекзема. Това е специално създадена, уникална по рода си платформа, която обединява усилията на висококвалифицирани специалисти и предоставя своевременна, достоверна, и компетентна информация, подкрепена с научни факти. Целта на програмата е ясна – да се осъществи по-добър контрол върху екземата и да се повиши информираността по темата. Освен това, за по-голямо удобство може да се възползвате от професионалния опит на експертите напълно безплатно тук. За повече въпроси нашия екип остава на разположение на имейл office@lekzema.com.

borola