Хората със суха кожа на лицето, често се оплакват от неприятен сърбеж и лющене, които причиняват ежедневен дискомфорт. Тези усещания могат да бъдат временни, особено когато са провокирани от външни фактори, като климатични условия, козметика и др., но понякога състоянието изисква целогодишна грижа.

Суха кожа на лицето – повече информация по темата

Както споменахме сухата кожа на лицето създава усещане за неприятен сърбеж и е склонна към лющене. Причината за този дискомфорт е, че сухия тип кожа произвеждат по-малко себум (естествени масла) от другите типове – нормална, комбинирана или мазна кожа. Недостатъчното количество себум обикновено е най-изразено на лицето, а в резултат дермата може да изглежда груба, люспеста и лишена от блясък. Тъй като сухата кожа отделя по-малко естествени масла, дермата често остава дехидратирана и незащитена от неблагоприятните фактори на околната среда. Обикновено хората със суха и дехидратирана кожа имат нарушена кожна бариера. Когато естествената защита на дермата е отслабена, овлажняването е недостатъчно и има риск потенциални дразнители да навлязат в дермата, причинявайки кожно раздразнение.

Със сухата кожа на лицето могат да се сблъскат и хората, чиято дерма е друг тип, например комбинирана. Предпоставки за дехидратация са сухия и студен климат, напредването на възрастта, използването на неправилно подбрани козметични продукти, тютюнопушенето и някои медицински състояния. Никой не е застрахован от суха кожа на лицето, но след 40-годишна възраст производството на себум значително намалява и дехидратацията става все по-разпространен проблем.

Стратегии за справяне със сухата кожа

Сухата кожа на лицето безспорно може да се окаже труден за овладяване проблем. За да предотвратите дискомфорта от сърбежа, лющенето и раздразнението, се препоръчва придържането към някои препоръки в ежедневието.

На първо място сухата кожа има огромна нужда от хидратация. Целта на висококачествените овлажняващи продукти е да „запечатат“ влагата в дермата, за да се възстанови и поддържа защитната кожна бариера. Отличен избор са продуктите, които освен моментална хидратация, осигуряват и запълване на междуклетъчните кухини, посредством добавени наночастици. Благодарение на малките си размери те проникват в дълбочина и „запечатват“ влагата в епидермиса. Пример за такъв емолиент е Нанобаза, който не позволяват изпаряване на водата от кожата и поддържа постоянна и дълготрайна хидратация. Безспорно предимство на продукта е, че може да се нанася дори в най-чувствителните зони – устните, клепачите и около очите.

Хората със суха кожа трябва да са особено внимателни и при излагането на вода. Препоръчва се престоят под душа или във ваната да не надвишава 10-15 мин и водата да бъде с умерена температура. Причината е, че горещия продължителен душ буквално изсмуква влагата от кожата и допълнително влошава усещането за сухота.

Сухата кожа обикновено е много чувствителна и склонна към раздразнения. Ето защо се препоръчва козметичните продукти да бъда съобразени със спецификите на този тип дерма. Желателно е да се избягват агресивните съставки, като алкохоли, силни аромати и оцветители, които могат допълнително да дехидратират и раздразнят деликатната кожа.

Платформа, създадена с грижа за кожата

Спецификите на всеки тип кожа не бива да се подценяват, а да се търси активен подход, който да отговаря максимално на нуждите на дермата. Пациентите със суха и атопична кожа могат да открият насоки за дерматологична грижа на сайта на програма Лекзема. Платформата осигурява достъп до практични съвети за живот без страдание и достоверна информация за състоянието, основана на последните научни открития. Програмата обединява опита и знанията на висококвалифицирани дерматолози, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна.

borola