При хората със сезонна екзема есента и зимата обикновено са съпътствани от влошаване на кожните симптоми, а оттам и качеството на живот. Причините за това обостряне са обвързани предимно с климатичните промени – ниските температури и сухият въздух са основен враг на страдащите от сезонна екзема. В следващите редове споделяме 3 полезни съвета, с които да предотвратите обострянето тази есен.

Хидратация – първата стъпка за превенция на сезонна екзема

Може би най-важното за кожното здраве при пациентите с екзема е оптималната хидратация. Комбинацията от хладното време и сухия въздух, характерни за есента, може да се окажат пагубни за кожата, ако не полагаме необходимите грижи. За да противодействаме на факторите, които предизвикват изсушаване, трябва да хидратираме тялото отвътре навън. С други думи, препоръчително е да приемаме достатъчно вода и да не пропускаме нанасянето на висококачествени овлажняващи продукти. За целта спокойно може да се доверите на емолиенти като Липобаза (за дневна употреба) и Нанобаза (за нанасяне преди лягане). Двата продукта са създадени специално с грижа за пациентите с екзема, като противодействат на негативните фактори от околната среда.

Предотвратете появата на сезонна екзема с подходящо облекло

Дрехите от изкуствени материи са още един фактор, който може да предизвика влошаване на симптомите при екзема, защото спарват и обострят кожните прояви. Освен синтетиката, вълната също може да раздразни деликатната кожа. За предпочитане е облеклото, изработено от естествени дишащи материи, като памук. Не на последно място ви съветваме да изберете свободна кройка пред прилепналите дрехи по тялото. Променливото време през есента може да ни провокира да се облечем прекалено дебело и в резултат обилно да се изпотим. Помнете, че по-добрият вариант е т.нар. многопластово облекло, тоест да можем да съблечем някоя дреха, защото потта е фактор, който обостря екземата.

Погрижете се за атмосферата в закритите помещения

Ясно е, че климатичните условия не зависят от нас. Но що се отнася до създаването на подходящ микроклимат в затворените помещения – определено има какво да направим по въпроса. Отоплителните уреди, най-вече климатиците, водят до прекомерно изсушаване на въздуха в закритите пространства. За щастие може да противодействаме като прибавим още един уред към интериора, а именно овлажнител на въздуха. За да се чувства кожата с екзема добре, е препоръчително влажността в стаята да бъде между 30 и 50%, а температурата – не повече от 24-25 градуса.

Всичко, което трябва да знаете за екземата на едно място

За още полезни съвети, свързани с грижата за атопичната кожа, посетете интерактивния сайт на програма Лекземаwww.lekzema.com. Тази платформа обединява на едно място здравни препоръки и изпитани практики за живот без страдание. В допълнение ще откриете актуални изследвания за кожното заболяване и ще се запознаете със съвременните тенденции в подходите за овладяване. Информацията е на един клик разстояние от вас! Възползвайте се от онлайн консултациите и прегледите при най-добрите експерти в областта, които предлага Програмата. За допълнителни въпроси и запитвания, нашият екип е на ваше разположение. Не се колебайте, а се свържете още сега на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola