Ако страдате от най-често срещаната форма на екзема, то вероятно сте наясно колко малко е нужно за обостряне на атопичен дерматит. Хроничното кожно заболяване протича с редуващи се периоди на ремисия, последвани от влошаване на симптомите. Тъй като към момента няма окончателно лечение за атопичната кожа, познаването и избягването на факторите, които провокират обостряне, е важно за хода на заболяването. В следващите редове споделяме 3 привички, които може да влошат този тип екзема, дори и да не го осъзнавате.

Не се съобразявате с климатичните условия

За някои хора лятото е сезона, през който атопичният дерматит се обостря. Други имат по-сериозни оплаквания през зимата. А най-добрият съвет е да не подценявате климатичните условия и в двата случая. През лятото температурите са високи, а топлината може да предизвика възпалителна реакция в тялото и засилване на сърбежа. Също така топлото време е свързано с обилно изпотяване. Потта се отразява негативно върху атопичната кожа в две направления. От една страна естественото овлажняване от външните слоеве на кожата се изпарява, тя става по-суха и податлива на инфекции. От друга, потта е киселинна смес от естествени химикали, включително урея, лактат и минерали, които могат да раздразнят кожата още повече. Ето защо експертите съветват през лятото да избягвате престоя навън през най-горещите часове и да носите леки дрехи от дишащи материи, като памук и лен. През зимата пък, е препоръчително да неутрализирате изсушаващото действие на вятъра, студения въздух и уредите за отопление.

Не контролирате стреса в ежедневието

Стресът е един от тези неподозирани фактори, които се отразяват неблагоприятно върху атопичната кожа. Когато сме под напрежение, тялото се опитва да се предпази, като за целта в организма се освобождава цяла каскада от хормоните на стреса кортизол и адреналин. Високите им нива са предпоставка за понижаване на имунитета и стимулиране на възпалителните процеси в тялото. При хората с атопичен дерматит тази инфламация може да наруши функцията на кожната бариера и симптомите да се обострят. Стресът е труден за овладяване, но изпитаните практики за туширане на напрежението като дълбоко дишане и практикуване на упражнения за релаксация определено помагат.

Допускате някои грешки по време на къпане, които предизвикват обостряне на атопичен дерматит

Дългата релаксираща вана или душ може да имат противопоказен ефект за хората с атопичен дерматит. Причината е, че горещата вода буквално изсмуква влагата от кожата и отмива липидите, които отговарят за естественото овлажняване на дермата. В резултат след продължителна и топла баня кожата остава суха и податлива към инфекции, защото бариерната й функция е нарушена. Друга често срещана грешка е употребата на силно ароматизирани или оцветени измивни продукти. Причината е, че агресивните изкуствени съставки дразнят кожата и предизвикват сърбеж, на който ще е трудно да устоите. По-безопасният вариант е да изберете продукт, който съдържа естествени съставки, съобразени с нуждите на атопичната кожа. Експертите съветват след баня да нанасяте емолиенти като Липобаза (за дневна употреба) и Нанобаза (за нанасяне върху кожата преди лягане).

Как да не допускате обостряне на атопичен дерматит и да осъществите контрол над заболяването?

Отговор на този въпрос може да получите от висококвалифицираните специалисти на програма Лекзема. Тази платформа е създадена с цел да повиши осведомеността по темата и да спомогне за постигне на по-добър контрол над екземата. В името на тази кауза Програмата обединява знанията и опита на висококвалифицирани експерти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с екзема от цялата страна. За да получите практически съвети, емоционална подкрепа или отговор на въпросите, които ви вълнуват, може да се свърже с нас чрез формата за онлайн консултация тук. За още актуална здравна информация следете и онлайн на адрес: www.lekzema.com.

borola