Проучване идентифицира съставките в парфюмите, които предизвикват контактен алергичен дерматит при различни групи от населението. Резултатите са представени на виртуалния конгрес на Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV), проведен между 19 и 21 ноември 2020 г. Научете още подробности в следващите редове.

Повече за испанското изследване, което посочва ароматите, отключващи контактен алергичен дерматит при мъже, жени, деца и хора в пенсионна възраст

„Настоящото проучване е част от мащабно изследване, при което само полевата работа по събиране на данни отне 5 години. Първата част от проекта вече беше публикувана през 2019 г. в сп. Contact Dermatitis. Втората част, ръководена от Мария Хосе Санчес Пужол, отново ще бъде публикувана в същото списание.“ Това обяснява главният координатор на проекта д-р Хуан Франсиско Силвестре Салвадор, който е началник на отделението по дерматология в Обща университетска болница в Аликанте.

През тези 5 години са проведени и анализирани епикутанните тестове (вид кожно-алергични проби) на 19 588 пациенти, от които 1 590 (8,1%) показват положителна реакции към поне един маркер на алергия от парфюми. От положителните пациенти 1013 са тествани със специална арома-лампа.

Резултатите от изследването

Данните от изследването показват, че извлекът от дъбов мъх (E. Prunastri) – една от най-предпочитаните парфюмни съставки – който напомня за дърво, земя или водорасли, е най-честият алерген при мъжете (363). При жените (650) главният източник на сенсибилизация е гераниолът (Geraniol), който е сред основните съставки на розовото масло и излъчва цветен, сладък аромат на роза. При децата (28) основен алерген е изоевгенолът (Isoeugenol). При пациенти в пенсионна възраст (205) се наблюдава сенсибилизация към гераниол и дъбов мъх.

Учените установяват също, че пациентите с екзема на ръцете, лицето и крака имат прекалена чувствителност към гераниол. Тези с екзема на краката – към гераниол, дъбов мъх и изоевгенол. А тези с екзема на ръцете – към лирал (едно от най-честите алергизиращи парфюмни съединения), гераниол и цитрал (Citral).

Хората с професионален дерматит са чувствителни предимно към цитрал, докато тези с атопичен дерматит – към лирал и изоевгенол.

Вече знаете повече за изследването, което идентифицира сенсибилизиращите парфюмни съставки, причина за контактен алергичен дерматит. А сега вижте къде може да получите пълна грижа при екзема

Ние от екипа на програма Лекзема ви приканваме, ако имате екзема или съмнение за такава, да се обърнете за помощ към нашите дерматолози. Висококвалифицирани и с богат опит, те са винаги насреща за съдействие. Провеждат първичен преглед, и ако диагнозата се потвърди, назначават най-подходящото лечение за постигане на трайна ремисия.

Прегледите се провеждат в клиника „Борола“ в София и в мрежата от диагностично-консултативни центрове в цялата страна след предварително записване по график. Следете актуалния график тук. Междувременно можете да проведете безплатна онлайн консултация със специалист дерматолог, като използвате контактната форма в сайта на Програмата www.lekzema.com.

borola