Защитната маска срещу COVID-19 може да отключи и влоши алергичен контактен дерматит. Това става ясно от проучване на Яшу Дхамия, алерголог в Кливланд клиник в САЩ. Изследването е представено на годишната среща на Американската колегия по алергия, астма и имунология (ACAAI) и е публикувано в сп. Annals of Allergy, Asthma & Immunology.

Вижте повече за проучването, което установява, че предпазната маска крие риск за хората с алергичен контактен дерматит

„В нашата клиника лекувахме 60-годишен чернокож мъж с екзема, развила се в зряла възраст, алергичен контактен дерматит и хронични назални алергии. Въпросният пациент 3 пъти посещава спешния кабинет заради лицев обрив. До април 2020 г. състоянието на кожата му беше под контрол. След като започна да носи защитна маска обаче, симптомите се появиха отново и то на неочаквани места“, казва д-р Дхамия.

Той припомня, че при първото посещение на пациента в спешния кабинет, лекарите му предписват лекарство от групата на кортикостероидите за кожния обрив. Последващото проследяване на състоянието на пациента показва, че възпалението на кожата се е появило през април 2020 г., което съвпада с въвеждането на задължителното носене на маски.

Резултатите от изследването

„Установихме, че обривът се появява точно там където са ластиците на маската. Намалихме дозата на предписаното лекарство и назначихме локален стероид и локален имуносупресор до подобряване на симптомите. Препоръчахме на пациента да носи предпазна маска от небагрен памук, която е без ластици. Седмица по-късно по време на телефонна консултация мъжът каза, че обривът се подобрява“, казва алергологът Кристин Шмидлин, съавтор на изследването и член на Американската колегия по алергия, астма и имунология.

Авторите на изследването отбелязват, че алергените, които отключват симптомите на алергичен контактен дерматит, се намират в ластиците и други компоненти на маската, които помагат за придържането ѝ към лицето. Ето защо апелират хората с екзема да се консултират с алерголог и дерматолог при избора на маска.

Надеждна и сигурна помощ при избора на маска за хора с дерматит

Ние от екипа на програма Лекзема приканваме пациентите с екзема да се допитат до нашите висококвалифицирани дерматолози при избора на маска. Те ще препоръчат най-доброто решение. Освен това ще дадат ценни насоки за активен начин на живот без страдание. И не на последно място – ще окажат емоционална подкрепа.

Въпроси могат да се задават онлайн чрез контактната форма в сайта.

Предлагаме и първичен преглед. За осъществяването му е нужно предварително записване съобразно актуалния график. Прегледът се извършва в клиника „Борола“ в сърцето на София и в мрежата от диагностично-консултативни центрове в цялата страна.

borola