Много суха кожа на ръцете е все по-често срещано оплакване, предвид ексцесивното използване на дезинфектиращи средства през последните месеци. Строгите хигиенни мерки доказано помагат за предпазване от коронавирус. Но честото ползване на антибактериални продукти нанася вреди на най-изложената на неблагоприятния фактор част от кожата – тази на ръцете.

Четири стъпки за възстановяване на много суха кожа на ръцете

Ваничка с овес

Научни изследвания установяват, че екстрактът от овес притежава противовъзпалително и антиоксидантно действие. Тези лечебни свойства го превръщат в отлично средство за успокояване на суха и раздразнена кожа. За да възвърнете здравината и мекотата на кожата на ръцете си, ги потопете в съд с топла вода и една чаша овесена каша. За още по-силен ефект, можете да съчетаете съставките с няколко капки зехтин. Нужно е ръцете да престоят във ваничката няколко минути. След това ги подсушете с мека хавлия с леки потупващи движения, без да разтърквате кожата.

Домашна маска за ръце

Природните дарове, които успешно се справят с много сухата кожа, са авокадото, медът и зехтинът. За да забъркате най-полезната маска за екстремно суха дерма, направете на пюре половин авокадо и го смесете с лъжичка мед и зехтин. Намажете обилно ръцете и оставете маската да престои 15-20 минути. Измийте само с хладка вода и пристъпете към следващата стъпка.

Дълбока хидратация

При разрушаване на водно-липидния предпазен слой на дермата под влияние на честото миене и дезинфектиране, кожата губи значително количество вода. Това води до дехидратация и увреждане. За оптимална хидратация и предотвратяване на загубата на важната течност, е необходимо използване на качествена дълбоко овлажняваща и подхранваща дермокозметика. Хората с много суха кожа е нужно да подберат продукт, който да отговаря на няколко критерии. Той трябва да е богат на природни съставки, да овлажнява мигновено и в дълбочина, да спомага за възстановяване на водно-липидната мантия на кожата и да успокоява раздразнението. Дермопродуктът, който отговаря на посочените изисквания, е ДжинДжира Цинк Пиритион/GinGira® Zinc Pyrithione. Продуктът мигновено успокоява, овлажнява, омекотява и подобрява вида и състоянието на иритираната дерма. Проявява противовъзпалително и антимикотично действие, благодарение на натуралната си съставка цинк пиритион. Необходимо е да се нанася няколко пъти дневно, задължително след миене и дезинфектиране на ръцете.

Специална грижа за много суха кожа на ръцете

Като финална стъпка се препоръчва да се наблегне върху предпазване на кожата и мощно възстановяване.

За поддържане на естествената защита на дермата се доверете на специалното дермокозметично средство Липобаза/Lipobase®. Продуктът съдържа 70% липиди, мек парафин и вазелин за оптимална хидратация и грижа за сухата и чувствителна кожа. Съдейства за създаване на протективен филм върху дермата, който предпазва от засушаване и вредното въздействие на фактори от околната среда. Добре е Липобаза да се нанася 2 пъти дневно.

За възстановяване на бариерните функции на кожата разчитайте на Нанобаза/Nanobase®. Високотехнологичният емолиент е предназначен за суха, чувствителна и увредена кожа. Съдържа мастни вещества като серамиди, които проникват в кожата в дълбочина. Нанобаза предотвратява загубата на вода, намалява изсъхването и лющенето на дермата, тонизира я и я поддържа в добър вид и състояние. Нанася се веднъж дневно – вечер преди лягане.

borola