Една от най-честите причини за алергичен контактен дерматит е непоносимостта към никел. В този случай кожата реагира непосредствено след контакт с алергена. Проявите включват силен сърбеж, зачервяване и раздразнение на засегнатия кожен участък. Алергичният контактен дерматит често е бъркан с друго кожно заболяване – атопичен дерматит, поради прилика в симптомите. В следващите редове споделяме повече за алергията към никел и как да я разпознаете.

Атопичен дерматит или алергичен контактен дерматит към никел?

Атопичен дерматит и алергичен контактен дерматит са често срещани кожни раздразнения, които протичат със сходни симптоми, но имат някои основни различия. Атопичната кожа се характеризира с пристъпи на обостряне, които понякога настъпват без явен отключващ фактор. Този вид дерматит е с многофакторен произход, като често „тригер“ за възпаление могат да бъдат температурните промени, стрес, хормонални колебания и др. Атопичният дерматит е хронично кожно заболяване и към момента няма окончателно лечение, но придържането към назначена от специалист терапия може значително да разреди пристъпите на обостряне. Атопичната екзема може да се появи на различни кожни участъци, като най-често засегнатите зони са около лактите, коленете, китките, глезените и очите.

От друга страна, когато имате алергия към никел, кожата реагира и се възпалява единствено след контакт с алергена. Симптомите обикновено отшумяват скоро след като излагането на въпросния дразнител приключи. При алергичен контактен дерматит към никел симптомите се проявяват върху кожния участък, който е изложен на пряк контакт с алергена. Въпреки това, ако сте изключително чувствителни към никел, консумацията на храни, в които се съдържа, може да предизвика системна реакция, която засяга цялото тяло. В тези редки случаи можете да развиете екзема върху кожа, която никога не е докосвала метала.

Как влияе никелът върху кожата?

Алергичен контактен дерматит към никел възниква, когато кожата е в директен, продължителен контакт с алергена. Металът се съдържа в бижута, закопчалки на дрехи и някои мебели. Никелът сам по себе си не е вреден за кожата. Но при продължително триене е възможно потта да разяде никела и част от метала да се разтвори в никелови йони. Най-горният слой на кожата абсорбира свободно плаващите никелови йони, което активира реакция на имунната система. Близките клетки освобождават възпалителни вещества и в рамките на около 30 минути може да забележите симптоми на екзема, където металът е влязъл в контакт с кожата. Признаците може да варират в зависимост от тежестта на алергията и количеството никел, на което сте били изложени. Най-често оплакванията включват сърбеж, напукване и лющене на кожата, възпаление, зачервяване и поява на малки мехурчета.

Симптомите предизвикват дискомфорт, но обикновено не представляват сериозна опасност за здравословното състояние. Най-сигурният подход за справяне с алергията към никел е да се избягва контакт с метала. В случай, че все пак имате проява на алергичен контактен дерматит за овладяването на проблема помага нанасянето на висококачествени овлажняващи продукти като Липобаза (за дневна употреба) и Нанобаза (за нанасяне върху засегнатия участък преди лягане).

Информация за всички видове дерматит на едно място ще откриете на онлайн страницата на програма Лекзема

Тази платформа е създадена специално с грижа за пациентите, които страдат от екзема. Целта е да се подобри осведомеността за кожното заболяване и да се постигне ефективен контрол върху него. Програмата обединява знанията и опита на висококвалифицирани експерти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с екзема от цялата страна. Екипът ни предоставя актуална здравна информация, практически съвети за овладяване на дерматит и емоционална подкрепа на нуждаещите се. Всеки пациент с екзема или със съмнение за такава може да се свърже с нас и да запише час за консултация чрез позвъняване на тел.: (+359) 2 983 6211. На линия сме за вашите въпроси!

borola