Предпазните маски срещу коронавирус (COVID-19) са нож с две остриета за хората със себореен дерматит на лицето. Те намаляват риска от заразяване, но едновременно с това обострят симптомите на кожното заболяване.

Редица проучвания доказват, че защитните маски влошават протичането на себореен дерматит на лицето

В Милано след края на първия локдаун през пролетта на 2020 г. учени съобщават за пациенти с влошен себореен дерматит по лицето. При 20 (46,5%) от общо 43 пациенти се наблюдава обостряне на симптомите на кожното заболяване. Засегнатите са 15 мъже (75%) и 5 жени (25%) във възрастовия диапазон от 23 до 48 години. Общата средна възраст на потърпевшите е 36,7 години. Всички 20 души са носили предпазна маска за лице в продължение на 6-10 часа на ден. От 20-те души, които са с влошен себореен дерматит, 7 (35%) са медицински лица – акушер-гинеколози и медицински сестри. Кожата им е зачервена и се лющи. При 14 (70%) от 20-те пациенти са налице и оплаквания от повишен сърбеж.

Резултатите от още две проучвания по темата

През лятото на 2020 г. китайско проучване установява, че видът и състоянието на кожата на лицето са се влошили при пациентите с кожни проблеми. Причината при 49% от тях е продължителното носене на предпазна маска. 100% от засегнатите са с розацея, 43,6% с акне и 37,5% със себореен дерматит. Най-честите оплаквания са сърбеж (14,9%), зачервяване (12,6%) и сухота (11,6%).

Полско проучване от същия период през миналата година също отчита ръст на хората с кожни проблеми, които имат силен сърбеж в резултат на носенето на маска. Сред най-засегнатите са хората с акне, атопичен дерматит и себореен дерматит. Налице е следната зависимост – колкото по-дълго маската е на лицето, толкова по-силен е сърбежът.

Квалифицирана помощ за хората със себореен дерматит на лицето при избора на лични предпазни средства по време на пандемия от COVID-19

Дерматолозите от програма Лекзема приканват всички със себореен дерматит или съмнение за такъв да се допитат до тях при избора на маска. Висококвалифицирани и с богат практически опит, те ще препоръчат най-доброто за всеки пациент. Освен това ще окажат емоционална подкрепа и ще дадат полезни насоки за пълноценен живот без болка, срам и страдание.

Връзката с тях се осъществява лично или по имейл. Запазването на час за първичен преглед става на посочените телефони съгласно актуалния график за съответното населено място. Въпроси за кожното заболяване могат да се задават чрез контактната форма в сайта на Програмата – www.lekzema.com.

borola