Себорея по лицето (себореен дерматит по кожата на лицето) е един от най-смущаващите дерматологични проблеми. Засяга и мъже и жени като болшинството от тях са младежи. Проявите на себорея по лицето имат силно негативен ефект върху самооценката и начина на живот. Това е причина на проблема да се обръща все по-сериозно внимание от специалистите, включително и от екипа на програма Лекзема.

В предходна публикация обърнахме внимание на причините и рисковите групи за поява на себорея по лицето. Както обещахме, в настоящата статия ще разгледаме характерните за себорея по лицето симптоми и препоръките за успешно лечение.

Себорея по лицето – симптоми

Разглеждат се три основни типа себореен дерматит. Класификацията е приложима и за типовете себорея по лицето, всеки от които има своите типични симптоми. Трите типа себорея по лицето включват:

  • мазна себорея по лицето – най-честата форма. Характерен симптом при мазна себорея по лицето е повишеното отделяне на себум от лицевите мастни жлези. Най-голямо количество себум се натрупва в зоната на веждите, около носа и над горната устна. Често възпалението на кожата се обостря допълнително поради заселването на себорейните участъци с гъбички.
  • суха себорея по лицето – при тази форма кожата на лицето се пресушава значително и в себорейните зони дори може да се напука. Себумната секреция силно намалява. Най-често засяга деца в начална ученическа възраст.
  • смесена себорея по лицето – при тази форма се редуват симптомите на другите два типа себорея. Характерно е, че при нея симптомите на сухата форма се проявяват предимно по скалпа, а на мазната – по цялото лице.

Сред типичните и за трите форми на себорея по лицето симптоми попадат:

  • възпаление на кожата
  • зачервяване
  • силен сърбеж
  • повишена чувствителност на кожата на лицето
  • поява на групи от папули (възелчета) по бузите, челото, веждите

Както при всички форми на дерматит, за себорея по лицето е характерно периодичното обостряне и затишие на симптомите (ремисия). От ключово значение за успешното лечение е проактивният подход – полагането на грижи за кожата дори в периода на ремисия.

Себорея по лицето – лечение

Активният лечебен подход при себорея по лицето е в компетенцията единствено на лекуващия лекар. Той трябва да е съобразен със състоянието на пациента и тежестта на симптомите. Грижа на пациента е да полага качествени грижи в периода на ремисия.

Специалистите от екипа на програма Лекзема препоръчват прилагането на качествени хидратанти и емолиенти върху засегнатите себорейни зони. Тези продукти се прилагат и в двете фази на заболяването. При обостряне на симптомите хидратантите и емолиентите ускоряват овладяването им. Прилагането на продуктите във фазата на ремисия удължава значително периода на отсъствие на симптоми.

В случаите, когато проявите на себорея по лицето са придружени от гъбична инфекция, успешно се прилагат дермокозметични продукти, съдържащи цинк пиритион (вещество със силно антимикотично действие).

borola