Себореен дерматит по кожата на лицето е често срещана форма на дерматит (екзема). Проявява се с хронично възпаление на кожата на лицето. Свързан е с поява както на физически, така и на психо-емоционални смущения у засегнатите. Състоянието често се означава и като себорея по лицето.

Себореен дерматит по кожата на лицето

Защо формата на себореен дерматит по кожата на лицето се разглежда отделно?

Като себореен се определя дерматитът, който засяга т.нар. себорейни зони по тялото. Това са зоните, които отделят най-голямо количество себум, т.е. себумната секреция при тях е най-интензивна. Кожата на лицето и на гърба са най-големите себорейни зони на тялото ни. Увреждането им винаги е свързано с голям дискомфорт. Затова себореен дерматит по кожата на лицето се разглежда като отделна форма на себореен дерматит и като заболяване с голяма социална значимост. Поне 5% от световното население страда или е предразположено към тази форма на заболяването.

Себореен дерматит по кожата на лицето – причини

Сред водещите причини за развитие на себореен дерматит по кожата на лицето се открояват:

  • разстройства на имунната система – дерматитът във всичките си форми се разглежда като заболяване с автоимунна природа
  • отслабване на бариерната функция на кожата (конкретно в зоната на лицето)
  • натрупан стрес
  • хронично безсъние
  • ендокринни нарушения
  • нерационална диета с дефицит на витамини

Рискови групи за развитие на заболяването

Себореен дерматит по кожата на лицето може да развие всеки, изложен на влиянието на посочените фактори. Дерматолозите обаче посочват няколко най-рискови групи за развитие на заболяването. Това са:

  • генетично предразположените хора, чийто родители страдат от себореен дерматит по кожата на лицето
  • бебетата (поради неукрепналата им имунна система)
  • тийнейджърите (поради настъпващите ендокринни и хормонални промени)

Характерно е, че себореен дерматит по кожата на лицето засяга по-често мъжкия пол. Причината за това все още не е изяснена, но се предполага, че роля има мъжкият хормон тестостерон с влиянието му върху кожата.
В следваща статия ще разгледаме характерните симптоми при себореен дерматит по кожата на лицето и ще се спрем на предлаганите от програма Лекзема методи за лечение на това заболяване.

borola