Себорея по лицето е един от най-смущаващите дерматологични проблеми, засягащи хората по света. Проявите на състоянието оказват силно негативен ефект върху самооценката и самочувствието на страдащите. Независимо дали се проявява като леко дразнене или постоянни огнища, себорея по лицето изисква ефективна стратегия за нейното овладяване.

Себорея по лицето – повече за състоянието

Преди да се задълбочим във възможностите за лечение, е важно е да се разберат основните механизми на кожното заболяване. Това състояние се дължи основно на свръхпроизводство на себум от мастните жлези, което води до запушени пори, възпаление и пролиферация на дрожди Malassezia. А това в крайна сметка предизвика и характерните симптоми на себорея по лицето, включително зачервяване, лющене и сърбеж. Както при всички форми на дерматит, за себорея по лицето е характерно периодичното обостряне и затишие на симптомите (ремисия). От ключово значение за успешното лечение е проактивният подход – полагането на грижи за кожата, дори в периода на ремисия.

Нежно почистване – основа за овладяване на себорея по лицето

Един от основните принципи за овладяване на себорея по лицето е поддържането на подходяща хигиена, без да се обострят кожните раздразнения. За тази цел изберете нежни, некомедогенни почистващи продукти, специално предназначени за чувствителна или мазна кожа. Избягвайте груби ексфолианти или абразивни почистващи препарати, тъй като те могат да премахнат естествените мазнини от кожата, предизвиквайки свръхкомпенсация в производството на себум. Почистването на лицето два пъти дневно помага за отстраняване на излишната мазнина, мръсотия и примеси, без да се компрометира бариерната функция на кожата.

Правилна грижа за кожата – важна стъпка за овладяване на себорея по лицето

Когато става въпрос за продукти в грижа за кожата, склонна към себорея, е необходимо да изберете формули, предназначени да балансират производството на мазнини и да успокоят възпалението. Потърсете такива, които няма да запушват порите и ще регулират секрецията на себум, притежавайки противовъзпалителни свойства. В този случай може да се доверите на дермокозметично средство с доказан ефект при себорея, като ДжинДжира Себорекс Спрей / GinGira® Seborex Spray. Не забравяйте да прилагате и качествени емолиенти и хидратанти върху засегнатите себорейни участъци. Тези продукти се прилагат и в двете фази на заболяването. При обостряне на симптомите се ускорява тяхното овладяване, а във в фазата на ремисия се удължава значително периода на отсъствие на симптоми.

Грижа за здравето на тялото отвътре – ефективно при себорея по лицето

Докато външните мерки предназначени за здрава кожа играят решаваща роля в управлението на себорея на лицето, подхранването на организма отвътре също може да донесе значителни ползи. Опитайте да промените начина си на хранене чрез балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и омега-3 мастни киселини. Те ще поддържат здравето на кожата, намалявайки възпалението и раздразнението. Намалете до минимум консумацията на сладки, преработени храни и млечни продукти, тъй като те могат да изострят симптомите на себорея при някои хора. Освен това управлявайте нивата на стрес чрез техники за релаксация, редовни упражнения и адекватен сън, тъй като стресът може да влоши обострянето на себореята.

Доверете се на специалистите при наличие на себорея по лицето

Разбираме колко труден може да се окаже процеса за намиране на правилния специалист, когато се отнася до такова деликатно състояние. Поради тази причина е и създадена уникалната по рода си програма Лекзема. В нея се събират на едно място знанията, информацията и опитът, превръщайки ги в работеща система за контрол и овладяване на кожни заболявания, в това число и себорея по лицето. Специалистите в програмата са съпричастни към страдащите от кожното заболяване и са се посветили на каузата за пълноценен живот без страдание, за хората с екзема. Освен това за ваше по-голямо удобство и напълно безплатно може да направите онлайн консултация. А нашият екип остава на разположение за въпроси тук.

borola