Ако трябва да сме честни, лятото съвсем не е лош сезон, когато става въпрос за симптоми на екзема. Това си има своето обяснение. Слънцето има бактерициден и противовъзпалителен ефект, морската вода действа благоприятно върху кожата, лятната почивка бори стреса. Дотук добре, но… Кожното състояние може да се влоши поради редица други фактори. Кои са те разкрива д-р Мигел Санчес Виера, директор на Института по обща дерматология (IDEI) в Мадрид.

Симптоми на екзема и влошаващи фактори през летните месеци

По думите на д-р Виера изпотяването е първата възможна причина за влошаване на екзема през лятото. За да се сведе до минимум рискът за кожата, той препоръчва да се носят дрехи от естествени материи като памук и лен. И още – да се избягва излагането на слънце в часовете, в които то е най-силно.

Друга потенциална лятна опасност за кожата с екзема са климатиците и хлорът, който се използва за дезинфекция на водата в басейните. И двете могат да влошат вида и състоянието на дермата, поради своя дехидратиращ ефект.

С това рисковете за пациентите с екзема не свършват.

Д-р Виера предупреждава, че някои съставки на слънцезащитните продукти са в състояние да предизвикат кожна реакция. Ето защо приканва хората с екзема да използват само и единствено слънцезащита, създадена специално за атопична кожа.

Специалистът посочва, че при екзема трябва да се избягват резките температурни промени (от климатик на слънце и обратно)

Те също биха могли да повлияят отрицателно върху кожата.

Д-р Виера отбелязва, че прекалено дългият душ и продължителният престой във ваната, басейна или морската вода също са опасни при екзема. Причината е, че те дехидратират кожата, правят я суха и опъната.

Последната, но не и по важност опасност, за която информира експертът е недостатъчната и нередовната кожна хидратация. Той припомня, че кожата всекидневно трябва да се овлажнява отвътре (с прием на вода) и отвън (с подходящи хидратиращи продукти).

Има хидратиращо решение срещу симптоми на екзема през лятото и специалисти, които винаги са насреща за помощ

Висококвалифицираните и опитни дерматолози от програма Лекзема препоръчват на хората с екзема да се доверят на специални продукти като Липобаза и Нанобаза. Това са емолиенти (дневен и нощен), които поддържат водно-липидната мантия на кожата и предпазват от раздразнения.

При нужда от консултация относно екзема и нейното лечение може по всяко време да зададете своите въпроси тук. Специалистите от Програмата ще отговорят максимално бързо, позовавайки се на най-новата и проверена информация.

Задълбочете знанията си за кожното заболяване, като се запишете на училище по екзема. Можете да следите графика на предстоящите учебните сесии тук.

Запазете си час за преглед в София в клиника „Борола“ или в мрежата от диагностично-консултативни центрове в страната.

За експертите на Програмата е удоволствие да бъдат полезни.

Телефонът за връзка е (+359) 2 983 6211.

borola