Слънчев дерматит е сравнително рядка форма на екзема, която обаче е сред кожните проблеми, създаващи най-голям дискомфорт през топлата част на годината.

За много хора затоплянето на времето и увеличаването на слънчевите часове не носи обичайните позитивни емоции. Това са хората със светла и чувствителна кожа, много от които са предразположени към развитие именно на слънчев дерматит. За тях продължителното излагане на слънце води не само до поява на слънчев загар, но и до сериозно раздразнение на кожата.

Слънчев дерматит – същност

Слънчевият дерматит се означава още и като фотодерматит. Типичните му прояви са свързани със силно зачервяване и възпаление на кожата, съпроводено от обрив, сърбеж и парене. Симптомите се появяват скоро след излагане на слънце. Може да траят до няколко дни с периоди на обостряне и ремисия, характерни за всички форми на дерматит. През пролетта и лятото проявите на слънчев дерматит рецидивират при по-голяма част от засегнатите. В дългосрочен план фотодерматитът се свързва с влошаване на външния вид и преждевременно стареене на кожата.

Слънчев дерматит се развива поради една специфична причина – повишена чувствителност на кожата към светлина. Ето защо защитата на кожата при пряко слънчево облъчване е ключово средство за профилактика на проблема. От друга страна, за успешното овладяване проявите на слънчев дерматит е необходимо да се осигури максимално хидратиране и омекотяване на кожата, дори в период на ремисия.

Слънчев дерматит най-често засяга хората със:

  • чувствителна кожа
  • светла кожа
  • руса, рижава или червена коса

В рисковите групи попадат основно децата и младите жени. Ето защо при тях трябва да се полагат най-сериозни профилактични грижи срещу слънчев дерматит през пролетта и лятото.

Слънчев дерматит – профилактика

Профилактичните мерки включват:

  • избягване излагането на слънце в часовете на най-интензивно греене
  • носене на широкополи шапки и дрехи, покриващи цялото тяло в случаите, когато ще се пребивава по-дълго на слънце
  • ползване на качествени слънцезащитни продукти по възможност без изкуствени и дразнещи кожата съставки

Фотодерматит – трайно овладяване на проявите

Лечението на фотодерматитните прояви се извършва основно с локално приложение на хидратанти и емолиенти, които да овлажнят, омекотят и подобрят вида на кожата. При по-тежките случаи може да се прилагат и по-сериозни лечебни средства, но само по лекарска преценка. Като средство за облекчаване възпалителните прояви на дерматита може да се разчита и на:

Програма Лекзема предлага възможност за консултация с водещи специалисти в областта на дерматологията, от които може да се възползват всички пациенти със слънчев или други форми на дерматит.

borola