Т.нар. безглутенова диета има потенциал да се превърне в основно решение за намаляване на кожния дискомфорт при много хора с екзема. Това е обещаващо откритие, имайки предвид колко трудно се лекува това упорито кожно заболяване.

В предходна публикация посочихме данни, според които една от сериозните причини за развитие на екзема е т.нар. цьолиакия. Това е медицинско състояние, свързващо се с непоносимост към глутен. Консумацията на глутен при хора с цьолиакия отключва автоимунни реакции, които често водят до поява на екзема. Затова спазването на специфична безглутенова диета е основна превантивна мярка в тези случаи.

Безглутенова диета

Научни данни за ролята на глутеновата непоносимост при екзема. Различни клинични проучвания показват, че безглутеновата диета улеснява борбата с екземата не само при пациентите с цьолиакия, но и при хората с по-лека глутенова непоносимост.

Специализирано проучване на финландски учени открива, че 4 от всеки 6 пациенти с екзема усещат сериозно облекчение при елиминиране на глутеновите храни от менюто си. Обратната връзка също е доказана. По-старо британско проучване показва, че поне половината от хората с екзема се оплакват от влошаване на симптомите след консумация на зърнени храни, богати на глутен.

Кога трябва безглутеновата диета да се интегрира към лечението на екзема? Налице са безспорни доказателства за многостранната роля на глутена като отключващ екзема фактор. Пълното му елиминиране от менюто и преминаването към безглутенова диета обаче трябва да се извършва само след доказване на глутенова непоносимост. Това е от първостепенна важност за успешното лечение на екзема при отделните пациенти.

Хранене при екзема

Към безглутенова диета се насочват единствено пациенти с екзема, които доказано имат глутенова непоносимост. Само при тях безглутеновата диета ще има позитивен ефект и няма да доведе до странични рискове за здравето. Освен това е важно всички ограничения в храненето да бъдат консултирани с лекар и ефектът от тях да бъде проследяван от него.

За останалите пациенти с екзема се препоръчват други мерки за рационално хранене. Екипът на програма Лекзема посочи вредните и полезните хранителни продукти в предходна публикация, посветена на рационалната диета при екзема.

borola