Стафилококи и атопичен дерматит е тема, която вълнува учените от много време насам. В следващите редове си говорим за едно ново откритие на университета „Тринити“ в Дъблин, Ирлансия.

Стафилококи и атопичен дерматит в силна връзка

Учените изследват как златистият стафилокок (Staphylococcus aureus), който причинява най-често срещаните инфекции в човешката патология, се размножава в атопична кожа. За изследователите е важно да разберат начина, по който Staphylococcus aureus колонизира кожата, за да разработят нови специфични лечения.

За целите на изследването научен екип от Центъра по генетика и микробиология и Центъра по клинична медицина към университет „Тринити“:

  • започва да идентифицира човешките и бактериални фактори, които са в основата на взаимодействието между златистия стафилокок и кожата

Специален интерес за учените представлява прикрепянето на Staphylococcus aureus към мъртвите кератинови люспици (корнеоцити) в роговия слой.

Резултатите, публикувани в сп. PNAS, показват, че златистият стафилокок се прикрепя към специфична част на човешкия корнеодесмозин. Това е протеин, разположен на повърхността на корнеоцитите при пациенти с атопичен дерматит. При последващи лабораторни изследвания се оказва, че:

  • броят на прикрепените бактерии към корнеоцитите е понижен след използване на антитяло и блокиране на специфичната част на корнеодесмозина

В хода на лабораторните тестове микробиологът д-р Айслинг Тоуел установява, че…

  • бактериалното взаимодействие с корнеодесмозин зависи от протеините FnBPB и ClfB, които са прикрепени към повърхността на Staphylococcus aureus

„Това е огромен напредък в борбата срещу дерматита. Той би могъл да проправи пътя за разработването на специфични методи за предотвратяване колонизацията на златистия стафилокок при атопичен дерматит“. Думите са на микробиолога д-р Джоан Геогеган от катедрата по Микробиология към университет „Тринити“.

„Откритието е още по-значимо сега, когато антимикробната резистентност е проблем за общественото здравеопазване в световен мащаб“. Това казва в заключение дерматологът проф. Алън Ървайн.

Стафилококи и атопичен дерматит е тема, която ще продължи да бъде актуална

Може да продължавате да се осведомявате за новостите около нея в сайта на програма Лекземаwww.lekzema.com. Той събира всичко за екземата (дерматит) на едно място и е без аналог в българското интернет пространство. Самата Програма е плод на усилията на:

  • висококвалифицирани медицински специалисти
  • фармацевтичната индустрия
  • мрежата от клиники и консултативни центрове в страната
  • пациенти

Всички те се обединяват около едно – осигуряване на цялостна висококачествена грижа за хората с екзема.
Благодарение на знанията, информацията и опитът Програмата прави всичко възможно, за да подобри качеството на живот на засегнатите. Тя предлага:

Повече информация за предлаганите услуги може да бъде получена на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola