Филагрин е един от основните белтъци в структурата на кожата с ключова роля за поддържането на нейните бариерни функции. Скорошно клинично проучване на учени от университета в Нюкасъл (Англия) повишава медицинския интерес към този не толкова популярен кожен белтък. Проучването показва възможна връзка между количеството филагрин в епидермиса на кожата и развитието на екзема (дерматит).

Дефицитът на филагрин като причина за екзема

Екземата е упорито и все още нелечимо автоимунно кожно заболяване. Освен това причините за развитие на екзема не са напълно изяснени. Посоченото проучване обаче извежда на дневен ред един лесно проследим маркер за това доколко сме предразположени към развитие на екзема. Този маркер е количеството филагрин в кожата.

Известно е, че нарушената бариерна функция на кожата е в основата на развитието на екзема. Проучването на английските учени внася допълнителна конкретика в тази зависимост. Вече се знае, че именно дефицитът на филагрин е основна причина за отслабването на кожната бариерна функция. Така по нивата на този кожен белтък може да се отчита доколко реален е рискът от екзема при всеки човек.

Количеството филагрин в кожата на всеки човек се определя от неговите генетични особености. Този факт допълва представата ни за ролята на генетичните заложби като водещ фактор, определящ предразположеността към екзема.

Нови особености в лечението на екзема

Проявите на екземата може да се държат под контрол с различни терапевтични методи. Екипът на програма Лекзема предлага възможност за безплатни прегледи и консултации със специалисти, които да помогнат за назначаване на подходящата терапевтична схема според индивидуалните особености на всеки пациент.

Според учените, провели посоченото по-горе проучване, данните от него ще помогнат за разработването на още по-успешни методи за лечение на екзема. Те ще са насочени едновременно към овладяване на симптомите и към неутрализиране на подлежащите причини за обостряне проявите на кожното заболяване. Допълнителни ползи ще носи възможността по нивата на филагрин да се открие навреме предразположеността към екзема и да се вземат навременни мерки за профилактиката й във всяка възраст.

borola